facebook

Всі, хто перехворів нa COVID-19, потребують реабілітації, – обласний ЦГЗ

Реабілітація після захворювання на COVID-1 обов’язкова.

Всі, хто перехворів нa COVID-19, потребують або будуть потребувати в майбутньому реабілітації, інформує Івано-Франківський обласний центр громадського здоров’я.

Пише - джерело.

Деякі пацієнти приходять в норму швидко, а для інших коронавірус може стати початком тривалих проблем зі здоров’ям. Вік, стать і супутні хвороби збільшують ризики зі станом здоров’я в майбутньому. А швидкість відновлення залежить від інтенсивності та тривалості проведеного лікування.

Медики і вчені з різних країн стверджують, що у людей, що перехворіли на СOVID-19, є серйозні наслідки хвороби. Вони стосуються не тільки фізичного здоров’я пацієнтів, а й їхнього психологічного стану, — фахівці попереджають про можливий розвиток депресії і посттравматичного синдрому у тих, хто переніс коронавірус.

Людина, котру виписали з лікарні або така, що отримала лікування вдома, ще не є повноцінно здоровою, наголосили в Обласному ЦГЗ. Далі потрібно пройти шлях реабілітації, шлях остаточного одужання та соціальної адаптації.

“Кожен, хто перехворів, повинен розуміти місце відновлювальної терапії в комплексі лікувальних заходів. Попри те, що цей процес вкрай важливий, йому, на жаль, зараз приділяється дуже мало уваги. Це відбувається тому, що реально лікарі зайняті порятунком людських життів”, – наголошують на необхідності відновлення повноцінного здоров’я людей, які перенесли СOVID-19, фахівці відновної медицини.

Читайте також:  Стало відомо, як прикарпатці можуть отримати COVID-сертифікат (відео)

Варто розглянути два найбільш важливих типи реабілітації: перший – це пульмонологічна реабілітація, тобто відновлення життєвого об’єму легень, що досягається за допомогою дихальної гімнастики та фізіотерапевтичних процедур. Другий – загальна реабілітація, що полягає в турботі про організм, потрібен час, щоб оговтатись від запалення та рубцювання тканин легень.

Відновлення може тривати від двох до восьми тижнів.

Не може людина після важкого захворювання на СOVID-19 почати знову виконувати активні навантаження, вийти на роботу, займатися домашнім господарством і таке інше. Потрібно відновити функції легень та інших життєвоважливих органів, які беруть участь в зниженні рівня інтоксикації, наприклад, відновлення функції нирок і печінки.

Серед основних проблем зі здоров’ям у перехворілих на COVID-19 експерти виділяють стенокардію і аритмію, — ці захворювання серця можуть з’являтися безпосередньо через вірус, а також через те, що пацієнти довго перебували на постільному режимі та апараті керованого дихання.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: