facebook

У Івано-Франківську триває реалізація проєкту з встановлення електричних заправок на сонячних батареях

З 1 листопада 2020р. стартував проєкт “Партнерство RO-UA для пом’якшення наслідків змін клімату” (2SOFT/1.2/63) , який впроваджується в рамках Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.

Пише - джерело.


Спільна Операційна Програма Румунія-Україна 2014-2020 фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі.

Проєкт реалізується ГО “Бюро розвитку, інновацій та технологій”у партнерстві з:
Партнер 1 – Місто Ботошані, Румунія
Партнер 2 – Департамент інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради
Партнер 3 – Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Термін впровадження – 18 місяців. Бюджет проекту – 276092,00 євро. Грант ЄС – 248202,00 євро, в т.ч. грант для України 165930,00 євро.
Мета проєкту: Розвивати та підтримувати інноваційну співпрацю щодо пом’якшення наслідків зміни клімату в межах транскордонного регіону RO-UA для забезпечення сталого розвитку територій шляхом організації нового освітнього та дослідницького середовища в галузі енергоефективності, що веде до пом’якшення змін клімату до 2022 року.
Беручи до уваги той факт, що наслідки змін клімату відчувають сьогодні усі країни світу, не виключенням є й наша держава: пожежі в лісах, безсніжна зима, повені та паводки на Західній Україні тощо. Основною причиною таких змін є використання викопного палива та неефективне споживання енергії, що виробляється.

З метою попередження погіршення кризи та задля того, щоб бути готовими до ймовірних ризиків, державам варто об’єднуватися й обмінюватися успішним досвідом.
Саме таким прикладом об’єднання міжнародних зусиль задля покращення кліматичної ситуації у транскордонному регіоні Україна-Румунія являється проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення змін клімату» («RO-UA PartnershipforClimateChangeMitigation», Part4CM).

Основною активністю в рамках даного проєкту від Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради буде встановлення двох електричних заправок на сонячних батареях у м.Івано-Франківськ.

Впровадження даного проєкту передбачає низку заходів і дій, які націлені на привернення уваги до питань зміни клімату та мають конкретне практичне значення, зокрема: створення агентства з енергетичного менеджменту (ЕМА) спрямованого на розробку та впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (SECAP);
реплікація наукового містечка «Нова Енергія» у місті Ботошані (InnoSciPromo) для промоції інноваційної науки серед молоді та навчання людей енергоощадному мисленню. Сюди ж варто віднести й обміни досвідом між партнерами проєкту, семінари та робочі зустрічі.

Зокрема, особливістю проєкту Part4СМ є те, що румунські партнери будуть переймати наш досвід. Оскільки перша частина реалізації проєкту передбачає реплікацію наукового містечка «Нова Енергія» у місті Ботошані для того, щоб поділитися досвідом з румунськими партнерами, яким чином можна розповідати дітям і дорослим про енергозбереження, енергозаощадження та пом’якшення змін клімату. Наступний етап передбачає встановлення в Івано-Франківську перших в Україні двох інноваційних установок сонячної зарядної станції з онлайн-моніторингом виробленої енергії та її споживанні при заряджанні автомобілів. Третя частина – створення Агенцій енергетичного менеджменту, куди можуть звернутися всі охочі.

Читайте також:  У ЦНАП Івано-Франківська з 1 лютого зміниться графік прийому громадян

В рамках проєкту18 листопада в Науковому містечку “Нова Енергія” відбулась перша робоча зустріч партнерів. У зустрічі взяли участь представники партнерських організацій проєкту – Департамент інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради; ГО “Бюро розвитку, інновацій та технологій”; Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, а також партнери з міста Ботошані (Румунія).

Під час даної зустрічі, яка проходила у змішаному форматі (онлайн/офлайн), зважаючи на карантинні обмеження, партнери обговорили низку важливих питань, що стосуються впровадження проєкту, зокрема: планування виконання проєкту, фінансові та технічні особливості реалізації спільних заходів, питання звітності й комунікації.
Також, вперше з початку впровадження проєкту, 27 травня у Науковому містечку Нова Енергія відбувся офлайнTwinningvisit по проєкту “Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення змін клімату” (RO-UA PartnershipforClimateChangeMitigation”) в якому мали змогу взяти участь, відвідавши Івано-Франківськ, представники партнера з міста Ботошані (Румунія).
Під час робочої бесіди партнери підбили підсумки першого півріччя проєкту, визначили наступні кроки та ознайомились з кресленнями експонатів для майбутнього InnoSciPromoCenter, що стане аналогом Нової Енергії, але вже в Румунії.

Підготувала Вікторія Лазар

Адреса офіційного сайту Програми – https://ro-ua.net/ua/

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст даної публікації є винятковою відповідальністю Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської радиі вона ні в якому разі не може розглядатися як відображення позиції Європейського Союзу або структур управління Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.
Спільна Операційна Програма Румунія-Україна 2014-2020 фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі.

За детальною інформацією звертайтесь за наступними контактними даними: Ігор Попадюк – директор Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Івано-Франківської міської ради; Координатор проєкту – Юлія Хандога,
e-mail: part4cm.soft.63@gmail.com

 

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: