facebook

Третя платіжка за газ: скільки доведеться доплачувати франківцям?

Перша платіжка – власне за сам газ, друга – за його доставку, а третя – за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Пише - джерело.

Державний регулятор в сфері енергетики (НКРЕКП) має в планах зобов’язати побутових споживачів власним коштом обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі в багатоквартирних будинках. Тож одразу заговорили про третю платіжку за газ.

Звідки взялась третя платіжка?
До 2020 року плата за ТО була включена в єдиний платіж. Деякі споживачі могли про це і не здогадуватись, бо мало хто читає типові договори, заключені з компаніями – надавачами послуг.

Коли в Україні провели реформу і впровадили відокремлення функцій з розподілу та постачання природного газу, тобто з’явилось дві платіжки за газ, плата з техобслуговування внутрішньобудинкових мереж випала, тобто її не включили в жодну з нових квитанцій.

Водночас, поступово втратили чинність нормативно-правові акти, які зобов’язували облгази безоплатно здійснювати ТО в житлових будинках їх абонентів на періодичній основі, пишуть Версії.

Відтак існує ймовірність, що уже три роки газові та газо-розподільні компанії не здійснювали утримання у задовільному стані внутрішніх газових мереж, димо- та вентканалів, а також газоспоживаючого обладнання у багатоквартирних і приватних будинках. Оскільки за цю послугу споживачі просто не платили.

Єдине, облгази підписували договори зі споживачами про обслуговування мереж лише до межі балансової належності, тобто до входу труби в будинок. Все що всередині – на відповідальності власників.

Тепер НКРЕКП хоче покласти відповідальність за експлуатацію та утримання в належному стані внутрішніх газових мереж, котлів, газових бойлерів, колонок, справності вентиляції у приміщенні на осіб, які найбільш вмотивовані в їх безаварійній роботі, тобто на їх власників, а саме:

у багатоквартирному будинку за мережі спільної власності в зоні загального використання – на співвласників багатоповерхівки;
у приватному житловому будинку та безпосередньо в квартирах – на їх господаря.
Власник має право сам обирати організацію, яка на договірних умовах та на платній основі буде здійснювати роботи з обслуговування внутрішньобудинкових мереж. При заключенні угоди якраз і може з’явитись та сама «третя платіжка».

За що платитимуть франківці в третій платіжці?
Як передає консультацій центр Газправда визначено 7 послуг з техобслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Один раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють його.
У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу. Однак у приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше – лише 1 раз на рік.
Один раз на 3 роки (саме в міжопалювальний період) у багатоповерхівках випробовують на щільність під певним тиском ділянки газопроводів. А ось у приватних будинках та квартирах такі випробування здійснюються лише тоді, якщо протяжність внутрішнього газопроводу становить більше ніж 5 м.
Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила.
Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників, однак не рідше одного разу на рік, здійснюється ТО газового обладнання. А саме: прочищення пальників та системи видалення продуктів згорання газу, регулювання режимів роботи (подача води, спалювання газу), перевірка параметрів спрацювання автоматики безпеки та відповідності робочого тиску перед газовими приладами, перевірка щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу.
Щороку, одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.
Також, не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень.

Читайте також:  Франківщина знову у лідерах – за минулу добу зафіксовано майже 900 нових випадків COVID-19

Скільки додатково коштуватиме газ франківцям?
Регулятор запропонував, як рахувати вартість ТО внутрішньобудинкових газових мереж та затвердив Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесення змін до Кодексу газорозподільних систем.

Тож тепер власники можуть укладати договори з компаніями, які здійснюватимуть ТО внутрішніх будинкових мереж. Це може бути як місцевий облгаз, так і інші організації, які отримали на це відповідні дозволи. Нагадаємо, в Івано-Франківській області оператором ГРМ є Івано-Франківська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України», яку очолює колишній голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк.

Наразі очікують офіційного оприлюднення граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку.

Експерти підрахували, що приблизна вартість послуги складатиме близько 100 гривень на місяць.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: