facebook

Руслан МАРЦІНКІВ: «Місто готове підставити своє плече для допомоги постраждалим від повені селам»

Хоч небо після дощового апогею 22 і 23 червня, коли випала 2,5-місячна норма дощу і це спричинило в Івано-Франківську підтоплення, а в приміських селах — повені, і взяло трохи перепочинку, однак прогноз погоди на кінець червня і початок липня й надалі тривожний. Особливо для західних областей — для них знову обіцяють сильні зливи.

Пише - джерело.

А в тих селах, де цими днями вода вже спала, наново налагоджують життя і підраховують збитки. Негода наробила стільки біди, що її наслідки доведеться долати не один тиждень. Якщо у Франківську вода затопила депо КП «Електроавтотранс» і дитсадок «Вишиванку», що й тролейбусам довелося ночувати біля ВО «Карпати», то в селах Івано-Франківської ОТГ, як повідомив міський голова Руслан Марцінків на своєму офіційному сайті, вода підтопила 250 присадибних ділянок, 194 га сільськогосподарських угідь, 136 житлових будинків, понад 100 господарських будівель.

Розмито 32,45 км берегів річок Бистриці Надвірнянської та Бистриці Солотвинської (в м. Івано-Франківську, с. Вовчинцях, с. Опришівцях і с. Черніїві). Пошкоджено 970 м дамб та 3,1 км берегоукріплень. Пошкоджено 11,4 км автомобільних доріг (10,5 км із них – у Черніїві). У найгіршій ситуації із усіх населених пунктів ОТГ, за словами Р. Марцінківа, опинилися Підпечери. Вода почала свою раптову атаку на село зранку 24 червня.

Річка Ворона затопила ледь не половину домогосподарств, близько 80 житлових будинків підтопила, відрізала від світу жителів понад 150 осель. Рятувальникам довелося терміново евакуювати 38 підпечерців, перевозити моточовном людей, які повинні були виходити на роботу, а тим, хто залишався, доставляти продукти харчування та питну воду.

Ігор Кочанський, начальник групи рятувальників, які тут працювали, розповідав, що через сильну течію переплисти затоплені ділянки звичайним човном було неможливо — лише моторним транспортом. Рятувальники і волонтери і в п’ятницю, 26 червня, продовжували допомагати все ще частково відрізаним водою від села жителям частини Підпечер.

Міський голова Р. Марцінків, який оперативно ознайомився з масштабами лиха, що спіткало Підпечери та інші села міської ОТГ, звернувся до керівництва держави із проханням про компенсацію збитків жителям села та про виділення коштів на берегоукріплення.

«Місто готове підставити своє плече для допомоги постраждалим від повені селам. Але лише за кошти громади ми не зможемо розв’язати такі масштабні проблеми, які є в селі Підпечери», – пояснив Р. Марцінків.

Він закликав людей фотографувати завдані стихією збитки і складати акти про підтоплення, аби після того, як вода зійде, мати документальні докази про це. Від повені значно постраждали і жителі ще одного села Івано-Франківської ОТГ – Підлужжя. Вода тут затопила близько 60 домогосподарств і 60 га сільськогосподарських земель.

Перед небезпекою затоплення, але водами Бистриці, опинилися жителі приміського села Угорників, де повноводна річка дуже пошкодила дамбу і могла ринути на людські обійстя. Самотужки справитися із цією бідою село, звісно, не могло. Зате дуже оперативно зреагувало місто – з резервного фонду бюджету Івано-Франківська виділили кошти на придбання негабаритного каменю в Надвірнянському кар’єрі на укріплення дамби, яка захищає не тільки Угорники, а й інші населені пункти міської ОТГ.

З настанням погоди 25 червня вже було розпочато роботи і на дамбу завезли 500 тонн каміння. Капітальний ремонт дамби планується провести до кінця цього року. До порятунку Угорників від загрози затоплення долучилися будівельні компанії «Ярковиця», «Благо» і «Вертикаль», ПрАТ «Івано-Франківськцемент».

Читайте також:  Післяпологова депресія у мам: чому виникає, як розпізнати і лікувати

«Хочу подякувати Руслану Марцінківу, який дуже швидко приїхав, подивився і буквально наступного дня почали завозити великогабаритний камінь для укріплення. Це дуже ефективний тимчасовий захід. Але знаю, що за сприяння депутата міської ради Романа Онуфріїва і міського голови Івано-Франківська вже є проєкт для капітального ремонту дамби, і на це активно шукають кошти», – розповіла сільський голова Угорників Любов Атаманчук.

Крім угорницької дамби, наприкінці минулого тижня відновлювальні роботи тривали і на вул. Горохолинській – Медичній у Чукалівці, де вода забрала частину берега. Там належить невідкладно виконати великий обсяг робіт з укріплення берегів Бистриці Надвірнянської. Міський голова Івано-Франківська побував також у Черніїві, Березівці й Тисменичанах і з цього приводу зазначив, що всюди є проблема з підтопленням осель і городів, а особливо постраждали від дощів і повені жителі Тисменичан.

«Сумно дивитись, адже раптова стихія наробила великої шкоди людям…Окрім підтоплень, є також багато пошкоджених ділянок доріг, розмитих берегів та ін. Ситуація помалу стабілізується і вода відходить. Аварійні бригади продовжують працювати. Та попереду багато ще роботи. Зараз надзвичайно важливо згуртуватись і допомогти людям в біді всім, чим можемо, – заявив Р. Марцінків. — Також дуже важливо правильно оформити документи на допомогу, яка очікується з держбюджету, і вчасно їх здати. Над цим теж працюємо…», — наголосив Р. Марцінків у відеозверненні до франківців і жителів громад міської ОТГ.

Їхні інтереси міський голова Івано-Франківська, як відомо, представляв на зустрічі з Прем’єр-міністром України Д. Шмигалем.

«Через червоний рівень небезпеки просимо від держави коштів для швидкого подолання наслідків стихії і, звісно, недопущення такої складної ситуації в майбутньому. Зокрема, зробив заявку на кошти, аби виконати терміново: спорудження лівобережної дамби на р. Бистриця Солотвинська на ділянці від автомобільного мосту на вул. Галицькій до залізничного мосту; капітальний ремонт дамби річки Бистриця Надвірнянська в с. Угорники; реконструкцію гідротехнічних споруд (правобережної дамби) на р. Бистриця Надвірнянська для охорони земель від підтоплення на території с. Микитинці (перша черга)», — повідомив Р. Марцінків.

Наразі з державного резервного фонду виділять 480 млн грн для ліквідації наслідків повені в Івано-Франківській області. Але щоб повністю відновити інфраструктуру та відшкодувати збитки від стихії на Прикарпатті, потрібно понад 2 млрд грн, про це на «Суспільному» заявив голова облдержадміністрації Віталій Федорів.

Які кошти буде виділено на постраждалі від повені села Франківської ОТГ, наразі ще зарано говорити. Головне, аби в цей процес не втрутився політичний фактор…

Тим часом Головне управління Держпродспоживслужби в області застерегло громадян, що повінь створила ризики спалаху інфекційних захворювань, і порекомендувало проводити дезінфекцію колодязів і свердловин. За відсутності привізної питної води не можна використовувати для пиття воду з відкритих водойм та криниць, так як внаслідок повені у них із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів і т. і. могли потрапити збудники багатьох небезпечних інфекційних хвороб.

Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Дотримання правил гігієни — обов’язкове.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: