facebook

Медовий Спас і початок Успенського посту 14 серпня: що можна і не можна робити в свята

Успенський піст триває всього два тижні – з 14 по 27 серпня, але при цьому він такий же строгий, як і Великий. Народна назва першого дня Успенського поста – «Медовий Спас». Він припадає на 14 серпня. «Медовим» Спас став тому, що в серпні закінчується збір меду, і віруючі, приходячи в свято в храм, освячували новий урожай.

Пише - джерело.

Дати Успенського поста незмінні. Успенський піст завжди триває рівно два тижні, починається через місяць після Петрового посту, 14 серпня, а завершується святом, на честь якого і названий – Успінням Пресвятої Богородиці (28 серпня). Цей і ще одне свято – Преображення Господнє (19 серпня) – створюють настрій Успенського посту.

«Медовий Спас» – народна назва першого дня Успенського посту. Він припадає на 14 серпня. У цей день Церква згадує відразу кілька подій.

Свято Походження чесних древ Животворящого Хреста виник з давньої традиції здійснювати в серпні в Константинополі хресний хід з Хрестом Господнім, а також виставляти святиню для народного поклоніння.

В цей день також згадують перемогу Андрія Боголюбського над волзькими булгарами, яка була здобута ним у ХII столітті. На знак подяки за перемогу в цей день було встановлено вшанування Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.

«Яблучний Спас» – народна назва свята Преображення Господнього. Він завжди відзначається 19 серпня. «Яблучним» Спас був названий тому, що в кінці літа було прийнято освячувати урожай.

«Горіховий», «Хлібний», «Третій Спас» – народні назви свята, який припадає на наступний після Успіння день. Свято також називають «Спас на полотні». Віруючі згадують в цей день Перенесення Нерукотворного Образу Христового з Едесси до Константинополя (944 р).

Читайте також:  Залишала голодного та хворого сина на ніч в готелі і йшла на роботу: як почувається малеча та що пояснює мати

Що можна їсти в Успенський піст

В Успенський піст можна їсти овочі, фрукти, крупи, гриби, хліб, горіхи, мед. З трапези виключаються яйця, м’ясні і молочні продукти. Риба в Успенський піст дозволяється один раз – в свято Преображення Господня, 19 серпня.

Народні традиції Успенського посту

Народною традицією Успенського посту здавна було освячення нового врожаю. Крім меду, яблук, винограду та інших плодів, освячували також хлібні колосся і горіхи. Освячення плодів і меду і сьогодні залишається традицією Успенського посту.

Що можна робити на свята

У кожен Спас рекомендується відвідати церкву. Можна освятити тематичні продукти в кожен зі свят:

14 серпня – мед і мак;
19 серпня – яблука груші, цілющі трави;
29 серпня – горіхи, насіння і хліб.
Часто вважається, що на релігійні свята не можна хрестити дітей. У Медовий Спас така заборона не діє. Хрещений в цей день дитина повинна вирости сильним і здоровим. На будь-який Спас радять робити добрі справи, допомагати ближнім.

Що не можна робити в свята

Медовий Спас завжди збігається з початком Успенського посту. Отже, не можна вживати жирну їжу і продукти тваринного походження. Правда, з огляду на свято і то, що 14 серпня 2021 припадає на суботу, допускається риба, вино (в невеликих кількостях) і рослинне масло.

Під час Спасів також не можна:

працювати (за винятком виконання завдань на пасіці);
лихословити і конфліктувати;
вінчатися – висновок цивільних шлюбів не забороняє;
влаштовувати масштабні свята.
Медовий Спас прийнято

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: