facebook

Кріобанк для військових працює на Івано-Франківщині з початку війни (відео)

Прикарпатський центр репродукції людини від початку війни безоплатно надає всім захисникам і захисницям послугу замороження і зберігання їхніх репродуктивних клітин, щоб зберегти можливість мати своїх дітей в майбутньому.

Пише - джерело.

Кріобанк для військових. Верховна Рада ухвалила закон, яким гарантує всім українським воїнам безоплатну можливість замороження і зберігання їхніх репродуктивних клітин. За словами парламентарів, в такий спосіб вони хочуть зберегти за захисниками і захисницями можливість мати своїх дітей в майбутньому. Адже фронтове життя сильно впливає на зниження репродуктивних функцій як у чоловіків, так і жінок.

Прикарпатський центр репродукції людини, не чекаючи закону, надає такі послуги безоплатно всім захисникам і захисницям ще від початку війни.

Ембріологи Прикарпатського центру репродукції, розказали, як готують репродуктивні клітини пацієнта до кріоконсерваціїі.

«Ми відмиваємо біоматеріал за допомогою двох градієнтів щільності, і відбираємо тільки активно рухомі сперматозоїди для того, аби могти їх кріоконсервувати», – розповідає Марія Макулович, ембріолог Прикарпатського центру репродукції людини.

Завдяки кріоконсервації як чоловіки, так і жінки можуть зберігати свій біоматеріал протягом кількох десятиліть.

«Це називається “програма збереження фертильноті”, тобто можна зберегти свої репродуктивні клітини чи то сперматозоїди, чи то яйцеклітини, чи то вже готові ембріони. Це спеціальне ізольоване приміщення без доступу для сторонніх людей. В кріосховищі є спеціальні дьюари – це посудини для зберігання», – додає Марія Макулович.

Всі ємності заповнені рідким азотом, температура – мінус 196 градусів.

Прикарпатський центр репродукції – один із шести державних закладів, які зберігають біоматеріал десятиліттями. До них звертаються люди, які, в силу різних обставин, змушені відкласти своє батьківство, каже директор. Кар’єра чи лікування, наприклад, онко. В 22-му з’явилася і ще одна причина… Війна…

«Наша клініка винайшла можливість провести забір і зберігання репродуктивних клітин військовослужбовця абсолютно на безкоштовній основі. Ми повинні всі думати про збереження генофонду. Про збереження нашого майбутнього покоління», – відмічає Ігор Головчак, директор Прикарпатського центру репродукції людини.

Читайте також:  У Долині хочуть підвищити вартість проїзду до 6-7 гривень

Медики кажуть: фронтове життя впливає на зниження репродуктивних функцій. Відтак, військовим, які планують мати дітей, варто зберегти свої репродуктивні клітини ще до від’їзду в зону бойових дій.

«Тому що на репродуктивну функцію впливає переохолодження, постійний стрес та відсутність коректного режиму робота-відпочинок», – зауважує ембріолог.

Собівартість забору та зберігання статевих клітин – дуже різниться. Для чоловіків кріоконсервація обходиться до тисячі гривень, в той час як для жінок – від двадцяти тисяч. Відтак, без фінансової підтримки держави, каже директор центру, їм не обійтися.

«Вишукували можливості. А власне прийняття закону і забезпечення фінансування в бюджеті дає можливість нам не вишукувати цю можливість», – каже Ігор Головчак.

Днями Верховна Рада ухвалила закон, який гарантує військовим безоплатне зберігання репродуктивних клітин в кріобанках.

«Безкоштовно для військовослужбовців і на необмежений термін. На той час, який потрібний самому чоловікові», – відмічає Юлія Дубницька, ембріолог Прикарпатського центру репродукції людини.

За час війни послугами Прикарпатського центру репродукції скористалися майже півтори сотні військових. Більшість із них – одружені, хоча є і чимало холостяків. Четверо захисників вже скористалися біоматеріалом і стали батьками. Водночас, кажуть репродуктологи, є серед їхніх пацієнтів, на жаль, і ті, хто цього вже не зробить ніколи…

«Питання використання матеріалу посмертно стоїть дуже гостро. Тому що і у нас є такі пацієнти і в інших центрах є такі випадки, що дружини все ж таки добиваються, щоб їм дозволили використати цей біологічний матеріал. На жаль, наразі дозволу як такого немає. Тобто використовувати не можна». – пояснює ембріолог Марія Макулович.

За законом, всі центри репродуктивної медицини, після отримання сповіщення про загибель пацієнта повинні його біоматеріал негайно утилізувати.

«Ми ще не готові утилізувати цей матеріал. І їхні дружини все ж таки чекають на певні зміни в законодавстві і що їм все-таки дозволять використати», – додає Марія Микулович.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: