facebook

Голодні ведмеді здійняли переполох в кількох районах Франківщини (відео)

Великий переполох на Прикарпатті. Причина… ведмеді! Останнім часом вони… знахабніли. Поводяться агресивно і не бояться підходити впритул до людських хат. За останній тиждень хижаки вже наробили чимало шкоди.

Пише - джерело.

Якої? І як втихомирити карпатських ведмедів?

Розтрощені вулики і спустошені рамки медових сотів… Бджолярі села Молодятин оглядають свою розгромлену пасіку. Кажуть – це справа лап ведмедя, який похазяйнував тут минулої ночі. Той вщент знищив чотирнадцять вуликів, пишуть Версії з посиланням на Подробиці.

Наслідити ведмеді встигли в різних куточках області. На Косівщині голодний звір напав на корову. А в селі Узин (це за десять кілометрів від Івано-Франкіська) забрався в мисливські угіддя, і викрав з вольєрів диких кабанів.

Володимир Приймак, мисливець:

У вольєрі знаходилась свиноматка і троє поросят з того року, які були народжені нею. Всіх їх “оприходував” ведмідь.

Спершу мисливці вважали, що на угіддя напали вовки та бродячі собаки. Бо ж у тутешніх лісах бурі ведмеді зроду-віку не водилися. Виявити злодія допомогли фотопастки у вольєрах. Непроханий гість виявився худим, виснаженим бурим ведмедем. На зріст трохи більше метра. І пригнав його сюди швидше за все голод.


Вода заповнила лапу ведмедя, отут полишались кігті його, відбитки. Якби води не було – було б чітко видно.

Місцеві остерігаються, аби хижак не почав нападати на свійських тварин, адже до найближчих дворів – рукою подати. Тож нині мисливці обходять найближчі села, і просять людей бути максимально обережними.

Ваша корова пасеться, дивіться не заганяйте в ліс, тому, що в нас тут появився ведмідь.

Читайте також:  На Прикарпатті у школу заповзли гадюки: отруйних змій ловили вчителі та рятувальники

Селяни кажуть: і подумати не могли, що їхній приміський ліс колись стане небезпечним.

Михайло, житель с.Узин:

Щоб тут були ведмеді – такого я не пам’ятаю. Лосі забігали – було, десь вовки. А щоб ведмеді, то я не знаю.

Богдана Устинська, жителька с.Узин:

Завжди з дітьми йду-гуляю, на поле йду, попід ліс ходимо, зараз от стало трошки страшно. Уже не ходимо.

Зоозахисники пояснюють, причин – чому ведмеді підходять до людських будинків, – може бути безліч: і масштабні вирубки Карпат, і браконьєрство, і навіть масовий гірський туризм.

Михайло Лущак, директор Івано-Франківського обласного товариства мисливців та рибалок:

Ніхто не може встановити причину, чому вони сходять в нетипові перебування, зокрема покидають гірські місцевості, передгірські місцевості і оцей ведмідь, що тут зупинився біля Дністра – це дуже поганий і такий рідкісний випадок.

Найкращий спосіб вберегтися від нападу хижака – обмежити походи в ліс, – радять фахівці. Але, якщо все ж ви з ним зустрілися…

Михайло Лущак, директор Івано-Франківського обласного товариства мисливців та рибалок:

Не дай Боже тікати! Якщо ведмідь бачить перед собою слабшу істоту, тим більше яка повертається спиною… Спиною не можна повертатись. Треба зберігати спокій. Треба, як правило, дивитись на його рухи, і легенько, тихенько… кричати, подавати якісь шумові знаки – аби відволікти його.

Як вигнати клишоногого з приміського лісу нині ніхто не знає, адже бурий ведмідь – червонокнижна тварина, і відстрілювати його не можна. Тож місцеві сподіваються, що хижак в їхній ліс забрів випадково, і незабаром сам піде.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: