facebook

Chеk-up організму: які обстеження варто пройти

Як часто дорослим людям потрібно ходити до терапевта?  

Людям 20-30 років, у яких немає скарг, потрібно відвідувати лікаря раз в 2-3роки. Після 40 років краще звертатися щороку. Цього досить, якщо ми говоримо про профілактику. Якщо у людини є хронічні захворювання, лікар терапевт, пульмонолог ЛДЦ «Мед-Атлант» Олена Журавльова рекомендує індивідуальний графік візитів.

Пише - джерело.

Чим чека відрізняється від скринінгу?

Скринінг – будь-яка дія : аналіз, опитування, обстеження, необхідне, щоб виявити конкретне захворювання або фактори ризику розвитку цього захворювання. Чекап – обстеження здорових осіб без скарг з профілактичною метою.

Які базові обстеження можуть входити в чекап для різних вікових груп?

До 40 років. Обовязково огляд терапевта. Варто зробити стандартні лабораторні дослідження: загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, ліпідограма, глюкоза. Необхідно зробити ЕКГ, рентген органів грудної клітки. Також важливо пройти обстеження на ВІЛ, вірусні гепатити, їх часто виявляють при профілактичних оглядах. Чоловікам додатково потрібна консультація уролога. Жінкам – огляд гінеколога та скринінг на рак шийки матки, УЗД органів малого таза. Крім того, аналіз крові на феритин, щоб виявити скритий дефіцит заліза. Він часто виявляється у жінок, особливо після вагітності, пологів, грудного вигодовування. Ще жінкам варто оцінити функцію щитоподібної залози – такі захворювання часто зустрічаються .

Після 40 років. До вищеназваних обстежень варто додати огляд офтальмолога, УЗД органів черевної порожнини й нирок. Колоноскопія та аналіз калу на скриту кров для скринінгу колоректального раку. По показах можуть бути включені додаткові обстеження , такі як КТ органів грудної клітки,  гастроскопія.

Жінкам після 45 років варто пройти мамографію, а чоловікам – аналізи на тестостерон та простатоспецифічний антиген для скринінгу раку простати.

Читайте також:  У Мінсоцполітики вирішили скасувати виплату державної допомоги одиноким матерям

В яких випадках потрібен розширений чек-ап. Додаткові обстеження потрібні доволі таки великій кількості людей. Найрозповсюдженіші категорії з них:

Курці;
люди з надмірною вагою;
люди з обтяженим сімейним анамнезом по серцево-судинній патології, онкології, цукровому діабету – якщо у близьких родичів в ранньому віці були інфаркти, інсульти, рак. Ранній вік – це до 60 років, тобто раніше, ніж зазвичай виникають ці хвороби;
людям із хронічними захворюваннями. Наприклад, бронхіальна астма, цукровий діабет, виразова хвороба шлунку та ін.

Чи потрібно перед чек-апом прийти до терапевта? Чи можна вже зявитись на прийом з результатами?

В ідеалі звичайно варто починати з огляду терапевта. Навіть якщо у людини немає скарг, в неї можуть бути фактори ризику, про які вона не знає. Ще бувають скарги, які лікар виявляє в процесі опитування, наприклад, підозра на скритий дефіцит заліза або на захворювання щитоподібної залози. Тоді лікар може призначити додаткове обстеження, яке людина сама б собі не зробила, чи яке не прописано в чекап.

В лікувально-діагностичному центрі «Мед-Атлант» також можна пройти чек-ап, який спрямований на певну категорію людей. Наприклад, для людей, хто займається бігом, ходить в гори, або пацієнтів які мають хронічні захворювання ШКТ. Крім того, є можливість пройти урологічний та ендокринологічний чек-ап.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Реклама

The post Chеk-up організму: які обстеження варто пройти appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: