facebook

50 метрів під землею: в найбільшому військовому бункері Карпат проводять дегустацію вин (фото, відео)

Військовий ДОТ, протяжністю понад 900 метрів, який виявили на березі Дністра став українською сенсацією. Проте не всі знають, що у Карпатах вже майже десятиліття відкритий для відвідувачів найбільший бункер в Україні з часів Другої Світової війни – “Бункер Лінії Арпада”, пишуть Версії.

Пише - джерело.

Це унікальна історична пам’ятка – майже один кілометр підземних тунелів, побудованих свого часу угорцями для захисту Карпат від військ Радянської Армії.

Бункер в селі Верхня Грабівниця будувався п’ять років – з 1939 по 1944, в той самий час, що і оборонна Лінія Арпада. Це один з найбільших військових об’єктів Угорської Королівської Армії (Magyar Honvedseg ) часів Другої світової війни.

 

“Лінія Арпада” була названа на честь легендарного полководця кочових племен “угрів”, які у 896р н.е. перейшли Карпати, і саме з Арпадом завоювали Придунайську низовину, де і утворили пізніше угорську державу.

Сам бункер будувався в повній секретності. Місцеві жителі не брали участі у будівництві його зсередини. Своє військове призначення ДОТи виконували не більше ніж два тижні – саме стільки часу знадобилося Радянській Армії, щоб їх завоювати. По закінченню Другої світової війни війська НКВД знищили всі об’єкти Лінії Арпада.

Через два десятиліття бункер Лінії Арпада, де свого часу були розташовані склади, шпиталь, казарма, контрольні виходи, вентиляційні шахти, почали використовувати солдати Мукачівського прикордонного загону. Тут вони свій запасний командний пункт.

У 1991 році військові передали об’єкт на баланс місцевої сільської ради. І з цього часу рік за роком його нищили вандали – заради власної наживи повирізали та повикрадали всі металоконструкції: кабель, труби, ліжка, унітази, умивальники, душові, броньовані двері, тощо. Згодом функція бункера була “місцеве сміттєзвалище”.

Проте в 2012 році почалося відродження об’єкту. Ініціативні молоді підприємці оформили оренду будівлі у сільської ради. Бункер очистили, реставрували, відновили, облагородили. Так «Бункер Лінії Арпада» став найпопулярніший серед об’єктів військового туризму у Карпатах. Масштаби і якість виконаних робіт у ньому вражають.

Читайте також:  Карпати накриває снігом: з'явилося фото справжньої травневої зими

У військово-історичному комплексі організували інтерактивний музей та навіть проводять дегустацію закарпатських вин.

Бункер вражає будь-якого відвідувача, який побуває всередині приміщення: підземний тунель з відгалуженнями пролягає на глибині 30-50 метрів під землею (1 метр бетону – товщина стін бункеру і десятки метрів гірської породи) і здатний витримати будь-яку атаку з повітря. За думками деяких експертів, цей об’єкт має довжину 1500 метрів. Хоча є також версії про те, що можливо тягнувся він і на 15км, і з’єднаний підземними ходами з об’єктами Лінії Арпада в урочищі Майдан (траса Київ-Чоп), горою Косяк (з якої гарна видимість села) та на перевалі Уклин (що можливо був вихід з тилу).

Зараз збережено більше ніж 800м всіх тунелів бункера, на даний час доступними для відвідувачів є близько 500 метрів підземних тунелів і приміщень різного призначення. Поступово ведуться реставраційні роботи в зараз недоступних місцях.

В “Бункері Лінії Арпада” проводять пізнавальні екскурсії про воєнні події часів Другої Світової війни та військові операції, які відбувалися у Карпатах, про будівництво оборонних споруд Лінії Арпада, і зокрема саме цього об’єкту. Для любителів екстриму організовують екскурсії “Бункер у темряві”, де з ліхтариком в руках можна дослідити найпотаємніші кімнати бункера.

Також військово-історичний комплекс “Бункер Лінії Арпада” пропонує свої послуги по організації дегустації та придбання оригінальних вин виробництва кращих виноробів Закарпаття. Здебільшого дегустації проводяться всередині об’єкту у дегустаційній залі бункера.

Також біля бункера часто організовують реконструкції історичних боїв. Воєнні події Другої світової війни, які могли відбутися при захопленні бункеру на Лінії Арпада у с. Верхня Грабівниця, відобразили у авторському відеоролику.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також:


Мітки: ,