facebook

“Золотими” стали хліб, яйця, м’ясо: Які продукти ще суттєво подорожчають до кінця року

Через повномасштабну війну, яку веде ядерний диктатор путін в Україні, нищачи інфраструктуру, логістичні шляхи, суттєво здорожчали практично всі товари та послуги.

Пише - джерело.


За даними Держстату, овочі порівняно з вереснем 2021 року здорожчали на 84,8%, пише Знай.

Загальне подорожчання продуктів порівняно з вереснем-2021 склало 31,7%. Подорожчання торкнулося усіх продуктів харчування та інших продуктів.

хліб та хлібопродукти – на 36,6%; хліб – 24,9%; макаронні вироби – 31%; м’ясо та м’ясопродукти – 22%; риба та продукти з риби – 40,7%; молоко – 19,4%; сир та м’який сир – 22,3%; яйця – 14,2%; масло – 25,9%; олія соняшникова – 10,1%; фрукти – 45,9%; овочі – 84,8%; цукор – 26,8%.

«Ціни будуть зростати – це навіть на прогноз, а констатація факту. Цього року інфляція складе приблизно 30%. І стільки само наступного року. За такої інфляції деякі продукти харчування можуть дорожчати і на 50%, і на 70%, і на 100%», – сказав у коментарі LB.ua економіст Олексій Кущ.

Гречка до кінця року навряд чи буде дорожчати. За словами Олега Пендзина, це пов’язано з тим, що на внутрішньому ринку утворився надлишок: «Її завжди брали або Росія, або Білорусь. Ні туди, ні туди ми зараз не торгуємо, тому вся вироблена гречка залишилася в країні».

Та в перспективі це не дуже добре. «Результат буде наступним: ціна впаде, виробник не посіє гречку на наступний рік, і наступного року в нас буде шалений дефіцит гречки. Через відсутність постачань із Росії та Білорусі взяти її не буде звідки, і думаю, що наступного року ціна на гречку дуже сильно зросте», – переконаний Пендзин.

Щодо інших продуктів харчування, то до кінця поточного року подорожчають фрукти і особливо овочі, вважає Олексій Кущ.

А ще в перший місяць осені відчутно зростали ціни на моркву. Фахівці пов’язують таку нетипову для вересня ситуацію зі значним скороченням її виробництва цього сезону. Окрім того, дощова погода останнім часом ускладнює збір коренеплодів, що також впливає на пропозицію моркви на ринку. Звичайно, аналогічна ситуація може виникнути і з іншими овочами.

Читайте також:  Поліція просить допомогти в розшуку 45-річної прикарпатки

Також дорожчатиме хліб.

«Ціна на хліб зростатиме, оскільки в неї велика частка вартості газу, електроенергії. Також дорога логістична складова», – говорить Олексій Кущ.

За словами Олега Пендзина, з початку 2022 року хліб в Україні вже подорожчав на 29%, і, як прогнозує експерт, до кінця року ціни на нього зростуть ще мінімум на 7-8% (тобто загалом за рік – 36-37%).

Отже, порахуймо: якщо сьогодні буханка коштує десь 30 гривень, то до кінця року її ціна збільшиться приблизно на 2,5 гривні – до 32,5 гривень.

Скоріше за все, далі дорожчатимуть і курячі яйця.

До цього їхня ціна спадала через перевиробництво, спричинене блокуванням експорту. У серпні ціни поповзли вверх, і якщо в липні десяток яєць коштував менш ніж 30 гривень, то на кінець вересня – вже понад 40 гривень.

«Зараз виробництво скоротилося, ціна на комбікорм зросла, ціна на яйце теж пішла вверх. Я думаю, що вона далі буде зростати і яйця дуже сильно подорожчають до кінця року, – зазначив Олег Пендзин. – 70% ціни яйця – це комбікорм. Треба дивитися, що буде з ціною кукурудзи. Якщо кукурудза сильно підскочить у ціні, чекайте значного подорожчання яєць – десь ще на 15-20% (тобто на 7-8 гривень за десяток – до майже 50 гривень. – LB.ua)».

Про гречку вже було сказано – ціни на неї до кінця року не повинні зростати через надлишок, хоч і подальшого здешевлення також не слід очікувати, оскільки ціна вже нижча від собівартості.

Поки що незрозуміла ситуація із соняшниковою олією. Вона є одним з найголовніших продуктів вітчизняного експорту, і якщо можливостей для вивезення найближчим часом знайдено не буде, олія залишиться на внутрішньому ринку, а ціни, відповідно, якщо й не впадуть, то й не зростуть. Та попит на неї є за кордоном.

«На сьогодні соняшникова олія в Європі подорожчала у два рази, тому що її просто фізично не вистачає», – сказав Олег Пендзин.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: