facebook

За які гроші реально прожити в Україні сьогодні

Пані міністр соціальної політики озвучила реальний прожитковий мінімум

Пише - джерело.

Прожитковий мінімум в Україні у понад два рази нижче обумовленого економікою і вимагає перегляду, каже пані міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За розрахунками міністерства прожитковий мінімум нині становить 4100 гривень проти офіційного – 2270 гривень на місяць.

Розмір прожиткового мінімуму, як базовий соціальний стандарт, не виконує своєї функції. Він повинен бути основою для визначення розмірів соціальних гарантій і доходів: мінімальна зарплата, мінімальна пенсія за віком, інші державні соціальні допомоги.

Важливо, щоб розмір прожиткового мінімуму був достатнім для задоволення базових потреб людей і був засобом і скорочення масштабів бідності – зазначила Марина Лазебна.

Актуальний прожитковий мінімум в Україні для працездатних осіб – 2270 грн.
Для непрацездатних – 1769 грн.
Загальний показник прожиткового мінімуму становить 2189 грн.

Марина Лазебна міністр соціальної політики України

До прожиткового мінімуму в Україні наразі «прив’язано» понад 180 різних інших видів виплат (штрафи, збори, грошові стягнення і т.д.).

Читайте також:  Вагітній дівчині відірвало руку, вона просила ліки: під Тернополем розбився бус, який віз пасажирів з Blablakar

Будь-яке збільшення прожиткового мінімуму автоматично призводить до перерахунку значної кількості виплат і необхідність вишукування додаткових витрат бюджетів всіх рівнів, – пояснює Лазебна.

У Мінсоцполітики зазначають, що спільно з Інститутом демографії та соціальних досліджень НАНУ напрацювали зміни до чинного законодавства (схвалений Кабміном і переданий до Верховної Ради). Метою при цьому є більш сучасна методологія обчислення прожиткового мінімуму і введення нової базової величини для платежів і адміністративних зборів, уточнює Главком.

За словами Марини Лазебної такий перерахунок не призведе до зменшення жодного з виду виплат.

Відзначимо, в законі «Про Державний бюджет України на 2021 рік» встановлено наступний прожитковий мінімум на одну людину в місяць: з 1 січня – 2 189 грн, з 1 липня – 2 294 грн, з 1 грудня – 2 393 грн. Нагадаємо, за розрахунками міністерства соціальної політики прожитковий мінімум повинен складати 4100 гривень проти 2270 гривень.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: