facebook

Юридичний казус: адвокат стверджує, що закону щодо заборони виїзду за кордон чоловікам немає

Адвокат Кравець стверджує, що немає жодних законів в Україні, які би забороняли виїжджати чоловікам під час дії воєнного стану.

Пише - джерело.

В Україні виник юридичний казус, коли в законі заборона виїзду чоловіків за кордон фактично не зафіксована, проте на практиці ситуація протилежна.

Про це заявив адвокат Ростислав Кравець в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua.

“На сьогоднішній день фактично за законом (я говорив про це неодноразово) заборони виїзду чоловіків за кордон немає. Все відбувається виключно в такому ручному режимі. Тим більше, з цього приводу в нас є, відповідно, вже і судова практика. Суд встановив, що заборони, яка повинна бути передбачена законом, немає. Немає жодних законів в Україні, які би забороняли виїжджати чоловікам під час дії воєнного стану.

Є закон, який регулює це питання, про порядок виїзду і в’їзду до України. Є в ньому стаття 6-та, яка чітко зазначає, в яких випадках (при цьому це не прив’язано до безпосередньо воєнного стану, до статі людини, військовозабовязаний чи не військовозабовязаний) вона може чи не може виїхати за кордон”, – каже юрист.

За його словами, наразі прикордонна служба випускає за кордон виключно осіб, які передбачені в постанові Кабінету міністрів. Кравець нагадав, що ця постанова 1995 року, до якої постійно від початку військової агресії РФ вносяться зміни.

Читайте також:  Все почнеться з грудня: українців попередили про глобальні зміни

Хто має право на виїзд
Постанова передбачає, хто має право виїхати за кордон.

“В першу чергу це особи, які мають дружину-інваліда 3-ї групи, мають батьків дружини чи власних батьків 2-ї чи 1-ї групи. Є супроводжуючими особами, на яких покладений обов’язок опіки. Є особами, які доглядають, саме постійний догляд за особами. Багатодітні батьки, тобто 3 чи більше дитини в них є… Ну і, звичайно, в разі наявності відповідних службових відряджень – це більше стосується депутатів, військовослужбовців та інших категорій місцевого самоврядування”, – каже адвокат.

Проблема виїзду за кордон моряків
“Що стосується моряків – це досить така болісна тема для всіх. Насправді у моряків є відповідні документи, однак за якимось незрозумілими підставами їх за кордон не випускають”, – каже Кравець.

На його думку, система надання дозволів на виїзд за кордон чоловікам працює в ручному режимі.

“Тобто навіть наявність усіх документів вам не дає права виїхати за кордон… І жодних гарантій виїзду за кордон вам ніхто не дасть”, – підсумував адвокат.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: