facebook

Яке сьогодні, 3 травня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Сьогодні, 3 травня, Всесвітній день свободи преси. Віряни вшановують пам’ять святого Феодора. До Нового року залишилося 242 дні.

Пише - джерело.

3 травня 2023 року – середа. 434-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 3 травня, церковне свято
3 травня в церковному календарі – день пам’яті святого Феодора. Народився він у Константинополі в заможній родині, з дитинства вів благочестиве й чесне життя. В юності вирішив покинути світське життя, тому залишив батьківську оселю, щоб оселитися в пустелі. Стійко виносив Феодор усі випробування, мало їв, пив лише воду, носив волосяницю і мало спав. Практикував утримання, за що отримав від Господа дар дивотворіння.

Що не можна робити цього дня
Не варто прати білизну, тому що можуть наснитися жахи.
Рибалкам заборонено ловити рибу, адже починається нерест.
Небажано працювати з рослинами, навіть кімнатними.
Народні прикмети і традиції на 3 травня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: ясна ніч, багато зірок на небі – чекайте на заморозки;
над будинком кружляють ворони – до поганих новин;
з’явилися комарі – буде потепління;
грім під час грози – на врожайний рік.

В народі 3 травня вважали небезпечним і дуже важким. Вірили, що цього дня землею гуляють лихоманки, які мучать людей. Тому 3 травня багато хворіли, особливо діти. Для захисту від лихоманки було заведено використовувати попіл і вуглинки з печі. Їх загортали у тканину і прикладали до грудей чи голови. За традицією, в цю дату пекли 12 пиріжків, а потім з’їдали їх всією сім’єю для здоров’я.

Погода на 3 травня
Сьогодні, 3 травня, в Києві небо буде вкрите хмарами, без опадів. У Львові хмарно, від середини дня йтиме дощ, який припиниться до вечора. У Харкові ясний ранок, але вдень погода зміниться на хмарну, без опадів. В Одесі ясно, лише ввечері небо може затягнутися хмарами, опадів не очікується.

Температура повітря в Києві – +20 вдень та +9 вночі. У Львові – +16 вдень та +9 вночі. У Харкові – +17 вдень та +7 вночі. В Одесі – +16 вдень та +9 вночі.

Пам’ятні дати 3 травня
Календар важливих подій в Україні та світі за 3 травня:

1791 рік – Надзвичайний Сейм Речі Посполитої приймає першу конституцією в Європі і другу у світі (після Конституції США);
1815 рік – утворюється Королівство Польське;
1841 рік – Нова Зеландія оголошується британською колонією;
1880 рік – відкривають перший в Україні львівський кінний трамвай;
1991 рік – у столиці Намібії підписують “Віндхукську декларацію”, що закликає уряди держав усього світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер;
1995 рік – указом президента Леоніда Кучми встановлюється перший після 1991 року орден України – Богдана Хмельницького;
2004 рік – протестантські церкви, що існували в Нідерландах протягом сотень років роздільно, об’єднуються в Протестантську церкву Нідерландів;
2014 рік – створюють добровольчий батальйон “Айдар”.
Іменини: як назвати дитину, яка народилася 3 травня
Які сьогодні іменини: Олександр, Гавриїл, Григорій, Микола, Станіслав, Теодор, Федір.

Читайте також:  Коли квасити капусту в жовтні 2023 року за місячним календарем

Талісманом людини, народженої 3 травня, є соколине око. Цінний камінь, який використовують для створення різноманітних виробів. Здавна існувала легенда, що соколине око було колись лівим оком бога Гора, яке той втратив під час сутички з богом війни Сетом. Цей камінь допомагає загострити інтуїцію, навіть розкрити у людини здатніть до ясновидіння.

В цей день народилися:

1469 рік – політичний діяч і мислитель, державний секретар Флоренції Нікколо Мак’явеллі;
1897 рік – український режисер та актор Януарій Бортник;
1900 рік – український актор театру й кіно на характерних ролях Микола Яковченко;
1930 рік – український критик, літературознавець, перекладач Степан Пінчук.
Який сьогодні день в Україні і світі

3 травня в Україні і світі святкують Всесвітній день свободи преси. Він є приводом нагадати про необхідність поважати свободу ЗМІ та можливість обговорити журналістську професійну етику. На сьогодні існують два способи обмежити свободу преси: карати за оприлюднену інформацію або піддавати матеріал цензурі. Посада цензора з’явилася ще в Староданьому Римі 443 року до нашої ери.

Найвідомішим прикладом жорстокої цензури в античні часи вважається смерть афінянина Сократа. Цензура в пресі розпочалася незабаром після створення друкарського верстату. Наприклад, 1501 року папа Римський Олександр VI наказав типографіям надавати всі копії матеріалів церковним органам перед їх публікацією.

3 травня також вшановують і тих журналістів, які загинули через свою професійну діяльність. 2020 року загинуло близько 50 журналістів. Водночас це все частіше відбувається не лише в зонах збройних конфліктів, але й у доволі мирних країнах.

Також 3 травня День кондитера. Дата присвячена професійним кухарям, які виготовляють солодощі. Хоча може здаватися навпаки, але бути кондитером зовсім непросто. Потрібно володіти добрим почуттям запаху і смаку, мати навички навіть у скульптурі та архітектурі. А ще – розбиратися у складі харчових продуктів, умовах і термінах їхнього зберігання, вміти поєднувати різні компоненти.

А ще 3 травня святкують Міжнародний день Сонця. Сонце є невичерпним джерелом енергії, завдяки якому сформувалася екологія планети Земля. Найважливіша мета свята – нагадати людям про ті нескінченні ресурси, які Сонце нам дає. Для довкілля його енергія не є шкідливою.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: