facebook

В Україні хочуть підвищити акциз на тютюнові вироби: скільки коштуватиме пачка цигарок

У 2022 році інфляція в Україні через війну становить 31% і в цих умовах розумно додаткове одноразове підвищення акцизу на тютюнові вироби до рівня інфляції. Щоправда, щодо небезпечних для здоров’я електронних цигарок таких ініціатив немає. Про це заявив виконавчий директор Центру громадянського представництва “Життя” Дмитро Купіра, повідомляє Укрінформ.

Пише - джерело.


“З урахуванням інфляції в Україні, яка становить 31%, у 2022 році через повномасштабну війну, доцільне додаткове одноразове підвищення акцизу на тютюнові вироби до рівня інфляції. Згідно з чинним планом підвищення акцизів, так званого 7-річного плану, на тютюнові вироби акциз щорічно зростає на 20%. Наша ідея полягає в тому, щоб підняти сумарний акциз у 2023 році до рівня інфляції, тобто 20% планових плюс 10% або 11%, щоб досягти цього рівня інфляції”, – заявив Купіра.

Читайте також:  Яскравий невідомий об’єкт пролетів у небі над Іркутськом: відео

За розрахунками фахівців Світового банку, підвищення тютюнових акцизів, коли ціна пачки цигарок зростає на 10%, сприяє зниженню споживання тютюнової продукції на 6-8% у державах із низьким та середнім рівнем доходу, до переліку яких входить Україна. За даними Державної податкової служби України, за попередні 6 місяців (травень-жовтень 2022 року) надходження від акцизів на тютюнові вироби на 1,7 млрд грн більше за аналогічний період у 2021-му – 37,5 млрд грн проти 35,8 млрд грн відповідно.

“Зростання надходжень від акцизів на тютюнові вироби – це виграшна політика як для здоров’я громадян, так і для уряду. Громадяни менше використовують шкідливу тютюнову продукцію через зниження цінової доступності, а бюджет отримує додаткові надходження завдяки підвищенню акцизів”, – вважає керівник аналітичного спрямування. мережі захисту національних інтересів ANTS Ілля Несходовський.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: