facebook

Українцям розповіли про зміну соцвиплат на дітей наступного року

Незважаючи на складнощі з економікою країни та наповненням бюджету, держава не має наміру скорочувати соціальні витрати, у тому числі й соцвиплати на дітей. Вони здебільшого залишаться такими, якими стали наприкінці 2022 року. Але при цьому деякі виплати будуть “прив’язані” до зарплат отримувачів.

Пише - джерело.

Про те, якими будуть соцвиплати на дітей у 2023 році, розповів 24 канал.

Більшість соцвиплат на дітей “прив’язані” до прожиткового мінімуму (ПМ) і залишатимуться незмінними, оскільки ПМ наступного року не планують підвищувати, і він залишатиметься таким, яким він став цьогоріч у грудні. Тобто наступного року прожитковий мінімум для дітей буде таким:

для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
для дітей від 6 до 18 років – 2833 грн.
Виплати на дитину, яка перебуває під опікою
Розмір виплат на дітей, які перебувають під опікою, дорівнює двом прожитковим мінімумам. Таким чином, він дорівнюватиме:

на дитину до 6 років – 4544 гривні (2×2272 гривні);
на дитину віком від 6 до 18 років – 5666 гривень (2×2833 гривень).
Проте, якщо дитині встановлено ще якийсь вид виплат (пенсія, стипендія, аліменти, держдопомога), то розмір допомоги буде скорочено на суму цієї допомоги. При цьому виплати на дітей з інвалідністю не скорочують.

Виплати для випускників серед дітей-сиріт
Для випускників-сиріт або тих, які позбавлені батьківського піклування, може бути виплачено одноразову грошову допомогу від навчального закладу. Її розмір дорівнює 6 прожитковим мінімумам:

Читайте також:  Солдата ЗСУ засудили на 5 років за відмову їхати під Бахмут

для дітей віком до 6 років – 13 632 грн;
для дітей віком від 6 до 18 років – 16 998 грн;
для повнолітніх осіб від 18 до 23 років, які навчаються у вишах – 16 104 грн.
Аліменти на дітей
Мінімальний розмір аліментів не може бути меншим за половину прожиткового мінімуму, який відповідає віку дитини. Таким чином, мінімальна місячна виплата дорівнюватиме:

на дитину до 6 років – 1136 грн.;
на дитину від 6 до 18 років – 1416,50 грн.;
на дорослого студента від 18-23 років – 1342 грн.
Виплати за декретною відпусткою
Оплата одного дня декретної відпустки дорівнюватиме 100% середньої зарплати жінки за один робочий день. Середня зарплата за день рахується так: сума заробленого за рік, що передував виходу в декрет, ділиться на кількість днів, які жінка відпрацювала за цей рік. Потім одержана середня денна зарплата множиться на кількість днів декретної відпустки. Це і буде оплата декретної відпустки.

Жінкам, які до декретної відпустки не працювали, мають сплатити декретні у розмірі 25% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2023 році ПМ для цієї вікової групи дорівнюватиме 2684 грн. А чверть від нього становитиме 671 гривню.

Допомога при народженні дитини
Усім жінкам виплачується при народженні дитини 41280 грн. Однак цю суму дають не одразу. Спочатку при народженні виплачують 10 320 грн. А потім упродовж 3 років щомісяця платять по 860 грн.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: