facebook

Українці зобов’язані до 1 травня подати декларації й заплатити податки: хто не встигне, буде покараний

Українці зобов’язані до 1 травня 2021-го подати декларації про доходи за минулий рік. У них потрібно вказати додатковий заробіток (від незалежної професійної діяльності, або надання нерухомості в оренду або, наприклад, спадок), а потім заплатити прибутковий податок.

Пише - джерело.

За що потрібно заплатити податки?
Як пояснили в Державній податковій службі, торік подання декларацій перенесли через карантин на 1 липня. В 2021-му діють прописані в законі правила: декларацію потрібно заповнити до 1 травня, а заплатити податки до 1 серпня.

За що потрібно платити:

доходи, з яких під час нарахування чи виплати ПДФО не утримувався;

доходи від особи, яка не є податковим агентом (зокрема й від здачі в оренду власного рухомого або нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо);

спадок і подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення;

додаткове благо, зокрема дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податків, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням;

доходи від продажу інвестиційних активів;

іноземні доходи.

За більшість доходів доведеться заплатити податок у розмірі 18%. Водночас, наприклад, за нерухомість передбачена нижча ставка в 5%. Тож якщо ви здаєте квартиру в оренду і щомісяця отримуєте 10 тис. грн, вам потрібно:

подати податкову декларацію до 1 травня 2021-го;

платити за кожен місяць 1 800 ПДФО (18%) і 150 грн військового збору (1,5%);

платити потрібно за квартал (три місяці). До 9 травня – 5 850 грн за перший квартал, до 9 серпня за другий квартал, до 9 листопада – за третій, і до 9 лютого – за четвертий.

Незабаром наявна податкова система може кардинально змінитися. Як розповів OBOZREVATEL глава комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев, низку податків планують об’єднати.

“Що я пропоную? У нас одна база оподаткування ЄСВ, ПДФО, військового збору. Ми повинні об’єднати це в один податок. Хочемо ми цього чи ні, але потрібно визнати, що ЄСВ – це вже звичайний податок. Пенсійний фонд не забезпечує свої витрати з допомогою ЄСВ, це вже не страхування. ЄСВ – це податок, його потрібно об’єднати з ПДФО, військовим збором, зробити єдину базу оподаткування”, – сказав він.

“Ми запропонували зменшити рівень податкового тиску (ефективну ставку) з 34% до 30% із поетапним зниженням на один процентний пункт протягом п’яти років до 25%”, – пояснив Гетманцев.

Читайте також:  З наступного місяця «Нафтогаз» дасть населенню знижку: хто зможе заощадити

Як покарають тих, хто вчасно не заплатить?
За ухилення від сплати податків загрожує щонайменше адміністративна відповідальність і штрафи, проте проконтролювати, хто і звідки отримує кошти, складно. Якщо не подати декларацію до 1 травня, доведеться заплатити 51-136 грн. А за приховування доходу штраф може становити від 10 до 50% несплаченої суми (залежить від того, як довго приховувати).

Який штраф передбачено:

якщо затримати платіж на термін до 30 днів – 5%;

якщо затримати на понад 30 днів – 10%;

якщо навмисне ухилятися від сплати – 25%;

якщо повторно порушити або затримати більш ніж на 90 днів – 50%.

Варто зазначити, що в багатьох країнах за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність і мільйонні штрафи. В Україні ж фізичні особи масово відмовляються від декларування, а довести такі порушення вкрай складно.

За що ще доведеться заплатити податок?
Частина українців до 1 липня отримає за місцем прописки квитанції-повідомлення про необхідність сплатити податок на нерухомість. Платити потрібно за квартири, площа яких перевищує 60 квадратів, і за будинки площею від 120 квадратних метрів.

Це за умови, що одному члену сім’ї належить більше від зазначеної площі. Розмір податку – до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік за кожен квадрат понад норму. Наприклад, якщо квартира площею 80 квадратних метрів, заплатити доведеться до 1 416 грн (по 70,8 грн за кожен “зайвий” квадрат).

Українці, які володіють машинами вартістю від 2,2 млн грн і віком не більш ніж п’ять років, повинні заплатити 25 тис. грн податку. На це дають 60 днів із моменту отримання квитанції.

Як говориться в ст. 267 Податкового кодексу, квитанція прийде за місцем реєстрації. Якщо ж не заплатити протягом 60 днів, сума податку буде рости. Так, оплата в перші 90 днів – плюс 10% до штрафу, після 90 днів – 20%. Крім того, автомобіль або інше майно можуть заарештувати (так звана податкова застава).

Зібрані податки – кошти, які йдуть на зарплати медикам і вчителям, вакцини, ремонти доріг, шкіл і лікарень. І від того, наскільки українці справно виконують свої зобов’язання, залежить майбутнє всієї країни.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: