facebook

Українська вчителька вже півтора місяця без запасів кисню сходить на найвищу гору світу

Пробні сходження потрібні для кращої акліматизації. 

Пише - джерело.

Вчителька географії Христя Мохнацька уже місяць здійснює пробні сходження на найвищу вершину світу Еверест – це потрібно для кращої акліматизації. Задумка надзвичайно екстремальна. Без кисневих балонів до Христини на висоту у 8848 метрів спромоглися піднятися лише кілька жінок.

Мінус 25 градусів і шалений вітрюган, який так і норовить вирвати намет з кам’янистого непальського ґрунту. Христя Мохнацька, демонструє відео, щоб показати, яке воно, сходження на вершину світу. Знімання – на висоті у 6400 метрів. Там, ближче до вершини, погода може бути ще жорсткішою. Температура на 8 тисячах може опуститися до мінус 60-ти.

“Я вже тут 43-й день і почуваюся досить добре. Акліматизація пройшла дуже успішно, я дуже рада, що мій організм сприйняв це все так дуже добре”, – розповідає екстремалка.

Акліматизація для Христини – це фактично два повноцінні сходження, вона вийшла на 6400 метрів, спустилася, а згодом піднялася на 7900. Здавалося б, пройти ще менше кілометра і буде вершина, але Христина ставить для себе надзвичайно амбітну мету – вийти на Еверест без кисню. Тому вона знову спустилася в базовий табір для підготовки.

Читайте також:  Фото оголеного п'яного польського прокурора з пивом у магазині стали вірусними

“Чи відмовлюся я йти без кисневої маски? Звичайно, ні. Якщо мій організм не зможе дихати на висоті більше 8 тисяч самостійно, я використаю кисень. Я, звичайно, використаю маску, я це зафіксую, всім повідомлю. Але якщо мій організм буде добре себе почувати, я кисень використовувати не буду, буду підніматися без кисневої маски”, – каже Христина.

Взимку ТСН приєднувалася до тренувань Христини у Карпатах. За її темпом знімальна група тоді не встигала.

Христя інтенсивно готувалася до сходження на Еверест добрих пів року. Під час сходження її супроводжуватимуть досвідчені провідники. Та все одно сходження неймовірно важке. Кілька сотень альпіністів навіки залишилися там, на горі. Їхні тіла навіть не можуть зняти, щоб поховати. У більшості з них був кисень, але елементарно не вистачило сил. Еверест небезпечний, дуже норовливий, але тому Христина туди і йде, щоб довести, вона може це зробити.

Нагадаємо, що у березні Мохнацька піднялася на найвищий вулкан світу — Очі Пустелі в Південній Америці. Більшість альпіністів долають шлях на його вершину, а це майже сім тисяч метрів, кілька днів. А пані Христина зробила це всього за 19 годин і встановила національний рекорд.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: