facebook

“Це війна для бідних”: NYT про жорсткі методи мобілізації в Україні

В листопаді було 226 судових рішень щодо мобілізації.

Пише - джерело.

Американське видання The New York Times пише про жорсткі методи українського військового керівництва, яке воно застосовує до призовників. Йдеться про грубі випадки, коли чоловіків забирають з вулиць до центрів комплектування, залякують і навіть використовують фізичну силу.

Про це йдеться в матеріалі NYT.

Жорстка мобілізація в Україні
Видання, посилаючись на адвокатів, активістів та українських чоловіків, з якими спілкувалося, пише про те, що чоловіків забирали з роботи і навіть намагалися мобілізувати психічно хворого чоловіка.

Водночас у соціальних мережах і місцевих новинах регулярно з’являються відео, на яких військові штовхають людей до машин і тримають чоловіків проти їхньої волі в центрах комплектування.

“Суворі методи спрямовані не лише на тих, хто ухиляється від призову, а й на людей, яких зазвичай звільняють від служби, – це ознака серйозних викликів, з якими стикається українська армія у війні з великими втратами та проти набагато більшого ворога”, – пише видання.

Активісти та юристи поскаржилися, що агресивні методи виходять далеко за межі повноважень працівників ТЦК і в деяких випадках є незаконними. Зокрема, нетрадиційні тактики призвели до низки судових справ цієї осені, оскільки чоловіки оскаржують незаконні повістки, непрофесійні медичні комісії та примусову мобілізацію.

Зазначається, що в листопаді було 226 судових рішень щодо мобілізації, пише NYT.

“Військові відчувають свою безкарність”, – цитує видання Тетяну Фефчак, юристку та голову громадської організації, яка представляє інтереси чоловіків у справах про призов на військову службу поблизу міста Чернівці, що на заході України.

Читайте також:  Двісті осколків і п’ять кульових поранень: у Франківську лікують важкопораненого військового. ФОТО

NYT також пише про те, що зусилля військових вербувальників непропорційно спрямовані на бідніші верстви населення.

“Це війна для бідних”, – цитує видання одного з київських юристів, який побажав залишитися анонімним через публічну критику військових.

Зміни до мобілізації
Україну очікують серйозні зміни щодо мобілізації. Одна з головних змін – звуження кола громадян, які матимуть право на відстрочку від армії.

Для прикладу, до війська не призиватимуть тих, хто має близького родича з інвалідністю ІІІ групи. Крім того, скоротять перелік осіб, які зараз мають відстрочку через догляд за особою з інвалідністю І та ІІ груп.

Натомість ТЦК отримають більше інструментів для перевірки військово-облікових документів громадян на вулицях, доправлення їх до військкоматів, оголошення в розшук.

“Для цього вони вже не потребуватимуть участі поліцейських. В деяких регіонах ці “новації” вже запроваджені як своєрідні “пілотні проєкти” де-факто. Представники ТЦК перевіряють документи, вручають повістки і навіть забирають військовозобов’язаних просто на вулиці”, – йдеться у повідомленні.

Також серед можливих новацій – запровадження “Сертифікату захисника”, фактично аналогу військового квитка, в мобільному застосунку “Дія”. Оновлювати актуальні дані про себе в цьому застосунку військовозобов’язаний буде змушений кожні 60 днів.

Тим часом пресслужба Служби безпеки України повідомила, що співробітники СБУ долучилися до перевірок документів у Києві.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: