facebook

Тепер всі споруди, які обмежують громадянам доступ до пляжів та прибережних зон, є поза законом

Сьогодні, 21 лютого, вводиться в дію Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування. Закон було опубліковано випуску видання “Голос України” від 20 листопада.

Пише - джерело.

Відтак закон передбачає низку положень.

Зокрема, у Водний та Земельний кодекси вводиться положення про те, що не допускається обмеження загального водокористування, зокрема заборона купання та плавання на човнах, у зв’язку з наданням земель прибережних захисних смуг (пляжної зони) в користування юридичним або фізичним особам.

Громадянам забезпечується безперешкодний і безоплатний доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах в межах пляжної зони, а також до узбережжя річок, водойм та островів для загального водокористування, крім земельних ділянок, на яких розташовані гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори. Перешкоджання такому доступу (в тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) на землях прибережних захисних смуг, наданих в користування, чи справляння за нього плати є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг.

Порушення цих умов є підставою для припинення права користування пляжною зоною.

У прибережних захисних смугах не допускається влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя річок, водойм та островів у випадках, не передбачених статтею 60 цього Кодексу. Такі огорожі або інші конструкції демонтуються їх власниками (особами, що їх встановили) протягом десяти днів після одержання письмової вимоги органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, а також можуть бути самостійно демонтовані органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, юридичними особами або громадянами. Видатки відповідного місцевого бюджету, витрати юридичних осіб та громадян, пов’язані з демонтажем зазначених огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їх власниками (особами, що їх встановили).

Читайте також:  Мін’юст пропонує змінити покарання за нетяжкі злочини. Як і для чого

У Кодексі про адміністративні правопорушення порушення цих норм тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-510 грн) і на посадових осіб у – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850).

Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування та вступає в дію через три місяці.

За цей час Кабміну доручено підготувати відповідні нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

Раніше повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: