facebook

ТАЄМНИЦІ ВОВЧИНЕЦЬКОГО ПАГОРБА

Вовчинецький пагорб (Вовчинецькі гори), що займає площу в 20 га, є об’єктом дослідження проєкту «Управління і використання міських лісів як природної спадщини в містах Дунайського регіону». А ще там знаходиться найбільший міський ліс в Івано-Франківську, який займає 75,5 % від загальної площі гір. Це місце є не тільки одним з найкращих для відпочинку та огляду краєвидів обласного центру.

Пише - джерело.

У давні часи цей масив мав назву Бійна гора. А все тому, що тут колись відбувся страшний бій між козаками і польськими загонами Потоцького. Про гору є багато містичних розповідей. Місцеві мешканці кажуть, що вночі по горах ходить нечисть – вуж з людською головою, крилата змія і таємничий чорний пес. А на Івана Купала тут чути дзвони і співи гріховних монахів.

У 1662 році біля села Вовчинець почалося будівництво Станиславова, в якому брали участь майстри з сусідніх сіл. Як будівельний матеріал використовували гіпсові камені з Вовчинецької гори (їх згодом було видно в фундаментах багатьох будинків).

Читайте також:  У Франківську 17-річний хлопець бив та грабував перехожих (ФОТО)

Споконвіку на Вовчинецьких горах одні поселення припиняли своє існування, а інші зароджувалися. Одні історики переконують, що в Козаковій Долині перебували панські козаки-гайдуки, а інші стверджують, що тут побували запорізькі козаки. Цілком можливо, що були і ті, й інші, а також повстанці українського військового діяча, керівника селянського повстання, що розпочалося в Східній Галичині, Семена Височана.
Цікаво, що до 1916 року, а саме до Брусиловського прориву, на Вовчинецьких горах був розташований мисливський будиночок Потоцького. Але під час російсько-австрійських боїв його зруйнували. На даний час неподалік від того місця відбувається будівництво готельно-відпочинкового комплексу.

Проєкт «Управління і використання міських лісів як природної спадщини в містах Дунайського регіону» впроваджується в рамках Дунайської Транснаціональної Програми, що фінансується з фондів ЄС (ЄФРР та ІПВ та ЄІС). Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради виступає партнером даного проєкту, а управління інвестиційної політики координує його реалізацію.

Автор: Т.Кобець

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: