facebook

Що треба робити сьогодні, щоб у 80 років залишатися здоровим

Ходіть, бігайте, робіть силові вправи — почніть з малого і поступово збільшуйте навантаження.

Пише - джерело.

Кінець світу” — так називалася одна з вступних глав в книжці Кріса Кроулі, фрагмент якої потрапив мені на очі в інтернеті. Книжка написана американським пенсіонером, колишнім адвокатом, спільно з його лікарем. Цей пенсіонер-адвокат після 60-ти “вдарився” в ЗСЖ і в книжці закликає це робити інших.

Один абзац таки мене зачепив своєю емоційною правдою. Цей дядько на 100% правий.

“Після того, як вам стукне шістдесят, ви покотитеся по похилій площині до старості, безпорадності і смерті. З кожним роком ви будете ставати важчим, повільнішим, слабкішим, зболенішим. Ви оглухнете і осліпнете. У вас буде безперервно ломити поперек. І коліна. І ваш чотириногий друг, з яким раніше ви разом вирушали в далекі походи, буде мирно дрімати у вас на руках всі дні безперервно. Тільки щопівгодини вам доведеться його турбувати, щоб сходити в туалет. Ви перетворитеся на вічно бурчащу, всім незадоволену руїну. Потім вам зрадить розум. У вас пожовтіють і випадуть зуби і зіпсується дихання. У вас не залишиться грошей. Або волосся. Ваші м’язи перетворяться в ганчірки. Ви перестанете боротися. Ви будете просто сидіти і чекати. Вас перевезуть в будинок для людей похилого віку. Ви вже не зможете вставати з інвалідного крісла. І по закінченні не такого вже довгого часу ви дочекаєтеся — смерті”.

Після того, як вам стукне шістдесят, ви покотитеся по похилій площині до старості, безпорадності і смерті.

Ну так воно десь і є.

До 55 років в тілі накопичуються різноманітні “поломки”, але “ремонтна майстерня”, тобто ресурси здоров’я, ще працює. Тому особливо може нічого і не турбувати, ну, подумаєш, 35−40 років і вага росте, не болить же ж нічого, чи там суглоби тріщать і спина час від часу поболює, але жить можна.

До 65 років внутрішніх поломок стає більше, а “ремонтна майстерня” вже не має того набору інструментів, тому незначний дискомфорт плавно переходить у серйозні діагнози і сидіння на таблетках.

Далі все стає сумніше і прикріше з кожним роком. Радіти би життю, але не виходить.

Тому, коли вам 30, 40 і ви їсте що попало, спите по 4−5 годин, рухаєтеся лише до машини, дому, офісу, супермаркету, і у вас “все зашибісь”, знайте, що це не так.

Коли вам 30, 40 і ви їсте що попало, спите по 4−5 годин, рухаєтеся лише до машини, дому, офісу, супермаркету, і у вас “все зашибісь”, знайте, що це не так

Приклади з одного мого робочого дня.

Чоловік 35 років. Зайва вага, багато загального і вісцерального жиру, порушений холестериновий обмін, інсулінорезистентність, високий тиск, високий рівень сечової кислоти — метаболічнй синдром. Коли мова з харчування переходить на фізичну активність і на те, що вона і є дуже дієвими ліками, каже, що дуже зайнятий по роботі, але “постарається” займатися. Відчувається, що поради рухатися сприймаються, як щось третьорядне.

Читайте також:  Зміцнюємо здоров'я: 5 корисних порад від медиків

Ще одна пацієнтка, 44 роки, вага під 100 кг, колись схудла на пару десятків, “кодірувалась”, пила 1% кефір, голодувала. Потім “магія” того “кодірованія” зникла, вага повернулася. Тиждень тому, після консультації, розпочала, як люблять писати блогери-нутриціологи, “чарівну подорож до тіла своєї мрії”, пише мені: “Я пройшла 5 км, мало не вмерла”.

Відписую: “Я також 10 років тому не могла пробігти і 50 м, все починається з першого кроку”.

Інша пацієнтка, 67 років, пару тижнів тому діагностований рак і призначене лікування, велика любителька солодощів і не любителька фізнавантажень. Але ці факти до уваги не приймаються, бо питає: “Ну от звідки це у мене?”.

Третя пацієнтка: 66 років, у минулому — також рак, вчасно виявлений і пролікований. Після обговорення харчування кажу, що потрібно буде почати робити посильні вправи, бажано знайти інструктора, який покаже техніку. Відповідає: “Я ж ніколи в житті не займалася, ну я спробую”. Коли я чую слово “спробую”, я знаю, що нічого з того не буде, тому включаю емоційні пояснення, поки не бачу в очах цей характерний вираз “А що, справді вправи можуть допомогти?”. Так, дуже можуть. І те, що вже за 60 і “ніколи не займалася”, не означає, що так має бути і надалі.

60 років — це реально переломний етап в житті, своєрідне роздоріжжя, остання барикада, за якою — життя або виживання.

Як було сказано в тій же книжці: “Ви помічали, що в будь-якій справі головних моментів завжди три? Так, три моменти. Перший — фізичні вправи; другий — харчування; третій — інтерес до життя”.

Не пропустіть свій шанс. Це змінить ваше життя.

Рух має надзвичайно багато потужних метаболічних механізмів оздоровлення і лікування

Ваш лікар-дієтолог закликає — рухайтеся! Багато! І не лише ходіть і бігайте, але й робіть силові вправи: підтягуйтеся, віджимайтеся, робіть вправи з гантелями і власною вагою. Почніть з малого і простого і поступово збільшуйте, вдосконалюйте.

Рух має надзвичайно багато потужних метаболічних механізмів оздоровлення і лікування, які ще далеко не вивчені сучасною наукою. І це не лише мітохондрії, не лише більше вироблення “золотої валюти” клітин — молекул АТФ, але і позитивний вплив на мозок, зменшення запалення, протираковий, антидіабетичний і багато інших позитивних впливів.

І робіть це вже сьогодні! Тоді в 80 ще будете кататися на лижах і закохуватися.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: