facebook

Руслан МАРЦІНКІВ: Наша мрія – збудувати повноцінний сміттєпереробний завод

Міська влада Івано-Франківська нині погоджує з Міністерством оборони України виділення 10 га землі під будівництво сміттєпереробного заводу, причому перший етап цієї процедури вже пройдено. Про це днями повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Саме сміттєпереробний завод, який обслуговуватиме всю область, допоможе розв’язати одвічну проблему захоронення твердих побутових відходів на міському полігоні в с. Рибному.
Міський сміттєвий полігон у Рибному багато років є серйозним фактором екологічного неблагополуччя через те, що відведені під захоронення твердих побутових відходів 13 гектарів землі стали просто місцем, куди звозили сміття. Гори його невпинно зростали, а отруйні фільтрати накопичувалися до небезпечних об’ємів і створювали загрозу забруднення поверхневих і підземних вод. До того ж при теперішніх обсягах завезення сміття потужностей полігону вистачає лише на десятиліття.

Пише - джерело.

Але за останні кілька років ситуація на франківському сміттєвому полігоні відчутно поліпшилася завдяки тому, що владна команда на чолі з Русланом Марцінківим принципово змінила підходи до розв’язання цієї гострої екологічної проблеми, характерної для всіх українських міст, зробивши акцент на переробці твердих побутових відходів. Ще 2017 року на сміттєвому полігоні запрацювала біогазова установка. Газ беруть фактично з відвалів і спрямовують на виробництво електроенергії, якої за добу виробляють 8-9 тис. кВт/год. А з появою цього джерела електрики відкрилася можливість сортувати сміття, і 2018 року на полігоні встановили сортувальну лінію.

Читайте також:  Марцінків хоче більше протоколів на паліїв трави

Отож тепер на сміттєвому полігоні в Рибному біогазова установка виробляє електроенергію, сміттєсортувальна лінія виділяє зі сміття найбільш цінну вторсировину (за добу з близько 300 тонн звезеного сміття вдається відсортувати 40-50 тонн), і з листопада минулого року діє фільтратопровід протяжністю 13,5 км, який з’єднав водостічну систему полігону з каналізацією в Пасічній, звідки рідкі відходи стікають на водоочисні споруди в Ямниці. Вершиною реформаторського підходу до розв’язання проблеми сміття має стати будівництво сміттєпереробного заводу, над чим місто активно працює вже кілька років.

«Хочу нагадати, що ще п’ять років тому тут не було ані біогазової установки, ані сортувальної лінії, ані фільтратопроводу. Тож роботи зроблено вже чимало. За спільні кошти міського та обласного бюджетів ми придбали сортувальну лінію. А останнім досягненням став пуск у дію фільтратопроводу, – каже чільник Івано-Франківська Р. Марцінків. – Нині наша головна мета – це спорудження повноцінного сміттєпереробного заводу, який обслуговуватиме всю Івано-Франківську область. Тоді можна буде завершити весь цикл робіт. Зараз працюємо з Міністерством оборони, вже пройшли перший етап погодження щодо виділення 10 га землі під сміттєпереробний завод».

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: