facebook

Роль заощаджень у видатках українців за кордоном продовжує падати – звіт

Війна змусила багатьох українців, переважно жінок та дітей, вимушено виїхати за межі України. Водночас вони мають міцний економічний зв’язок з батьківщиною через карти українських банків. Альфа-Банк (невдовзі Sense Bank) як один із найбільших банків України продовжує досліджувати статистику видатків українців за кордоном.

Пише - джерело.


З аналізом за підсумками червня можна ознайомитись за посиланням.

Згідно з даними ООН, кількість українців, які перебувають за кордоном, продовжувала зростати в липні-вересні. Проте обсяги розрахунків картками за кордоном, навпаки, скорочувалися.

За останні три місяці карткові витрати українців за кордоном, виражені в євро, скоротилися на 21%. Значний тиск на купівельну спроможність українців за кордоном здійснила девальвація гривні, що сталася у липні. Проте й у гривневому вираженні витрати з використанням українських карток за кордоном за останні три місяці зменшилися на 7%, повернувшись на рівень березня.

Така слабка динаміка розрахунків на тлі зростання кількості українців, що виїжджають, пов’язана з переходом на місцеві джерела доходів – у Німеччині, де функціонує потужна система соціальної допомоги та сприяння працевлаштуванню, карткові витрати українців у липні-вересні скоротилися відразу на 36%. При цьому міжнародна статистика за цей період зафіксувала значне зростання кількості українців у Німеччині. Така статистична картина означає нерідкі випадки повного чи майже повного переходу українців у країні перебування на місцеві кошти розрахунків та джерела їхнього поповнення.

Читайте також:  “Заощадження українців під загрозою, долар зробив різкий стрибок”: експерти пояснили, чи треба терміново мчати в обмінники

Подібні тенденції, хоч і в менших масштабах, спостерігалися і в інших країнах масового перебування українців. Так, в Іспанії та Австрії витрати з українських банківських карток за 3 місяці скоротилися на 25%, в Італії – на 28%. Найстабільніше українські мігранти користуються банківськими картками з України в Польщі (наймасовіша країна перебування), де скорочення платежів за липень-серпень склало лише 11% (а у гривневому обсязі витрати навіть збільшилися на 4%).

У структурі карткових витрат українців за кордоном майже 40% припадає на супермаркети та харчування. Ще 12% витрат спрямовується на купівлю одягу та взуття, 9% – на оплату проживання у готелях, 7% – на пальне.

Загалом питома вага закордонних витрат українськими картами скоротилася до мінімуму за весь період воєнного стану. Якщо у травні частка зарубіжних розрахунків з українськими платіжними картками досягла історичного максимуму 28%, то у вересні цей показник склав уже 21%.

Альфа-Банк Україна – один із системно важливих банків України, який зараз перебуває у процесі зміни назви на Sense Bank. Фінустанова обслуговує понад 3 млн фізичних, 55 тис. юридичних осіб та 82 тис. ФОП. У банку працює майже 5 тис. працівників.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: