facebook

Рік без переправи: як живуть люди у присілку Бречник у Верховині

Майже пів сотні людей присілка Бречник у Верховині, більшість з яких старші за віком або з інвалідністю, вже рік не мають переправи. Міст між центром Верховини та присілком зруйнувала повінь у червні 2020 року, пише Суспільне Карпати.

Пише - джерело.

Він перебуває на балансі Верховинської селищної ради. За словами голови райдержадміністрації Василя Бровчука, громада зробила проєктно-кошторисну документацію і в грудні минулого року отримала гроші на відновлення переправи. Через погоду їх повернули в держбюджет.

Від присілка Бречник до центру Верховини приблизно півтора кілометра в один бік. В суху погоду через невеличкий потічок можна перейти пішки, переїхати конями або автомобілем. Під час дощів можна обійти лісом – це близько 4-5 кілометри. Коли потік наповнюється водою, люди залишаються відрізаними від магазинів, школи та дитсадка.

Житель присілка Руслан Кірях каже, що через зруйновану переправу складно довезти габаритний вантаж або закупити харчі.

“Сусіди тією стороною їхали, ми цією. І якщо з цього боку не було дороги – їздили іншою. У нас є інваліди у присілку. То практично нереально “швидкій” сюди швидко доїхати, якщо немає дороги. Взимку ми взагалі не говоримо”, — каже Руслан Кірях.

Читайте також:  Під мостом на Пасічну знайшли тіло молодого хлопця

Інша жителька Марія Креснюк доглядає за братом та чоловіком, які мають інвалідність та не можуть ходити. Каже, в присілку є ще одна дорога до центру Верховини. Але восени та навесні її сильно підмило, тож проїзд там є лише в суху погоду. Жінка розповідає, що швидка часто не доїжджає до хати. Тож доводиться просити лікарів йти пішки: “Ну як не зможе швидка доїхати, то що? Хай помирають? Що робити?”.

Наразі громада очікує відповіді від Кабміну щодо фінансування. Голова Верховинської РДА Василь Бровчук каже, що об’єкт — у списку першочергових на відновлення. Коли отримають гроші, зроблять міст ідентичний тому, який був. Реконструювати або укріпити міст та береги не можуть за нормами відновлення.

“Вартість цього моста згідно з проєктно-кошторисною документацією – 237 тисяч гривень. Це був дерев’яний міст. Основа – габіонні укріплення, платформа і дерев’яний настил. Гроші на це ще не виділялися не тільки для Верховинського району, а й для інших. Ми мали розмову із управлінням цивільного захисту облдержадміністрації, які узагальнювали ці переліки. На жаль, до сих пір рішення Кабміну щодо виділення цих коштів немає”, — каже Бровчук.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: