facebook

Прості правила, що збережуть здоров’я, або як не “підчепити” гепатит

Щороку, 19 травня відзначають Всесвітній День боротьби з гепатитом. Цього дня, у світі проводять ряд заходів з метою підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також привернення уваги усіх до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С.

Лікар-гастроентеролог НП «ЦПМКДД» СП МП 3 Наталія Ветоха зазначає, що вірусний гепатит – це системне захворювання з переважним ураженням печінки, яке розвивається після потрапляння збудника в організм. Поширеними є три види: А, В, С. Гепатитом А можуть захворіти люди, котрі п’ють некип’ячену воду та вживають немиті овочі та фрукти. Гепатит В передається через кров, статевий акт або при пологах від хворої матері до дитини. Гепатит С найчастіше також передається через кров і дуже рідко через статевий акт.

Пише - джерело.

Якщо людина не вживає ін’єкційних наркотиків та немає випадкових сексуальних партнерів, вона все одно може «підчепити» гепатит. Лікар пояснює, що заразитися можна через різноманітні побутові речі на яких залишилося кілька крапель крові. Наприклад, вірус гепатиту В може зберігатися на бритві до кількох днів чи тижнів. Також можна заразитися через зубну щітку чи погано оброблені інструменти у стоматолога або під час манікюру.

І якщо зубну щітку чи бритву можна мати свою і не давати нікому, то у стоматолога чи майстра манікюру перевірити інструменти навряд вийде. Ви можете просто спитати в людини чи стерилізує вона своє обладнання.

Читайте також:  141 медик на Прикарпатті захворів на коронавірус

На жаль розпізнати у себе гепатит С дуже складно. Людина може зрозуміти, що захворіла лише тоді коли у неї розвивається онкозахворювання або цироз печінки. Таких орган, як печінка відповідає за переробку та утилізацію різних токсинів, які потрапляють в кров через органи травлення, шкіру та травлення. На жаль, захворювання цього органу позначається на усьому людському організмі.

Надіятися на те, що гепатит «сам пройде» чи «розсмокчеться» не варто, як і займатися самолікуванням. Наталія Ветоха каже, що необхідно відразу звертатися до лікаря і спеціаліст призначить належне лікування.

Щоб не захворіти на гепатит В лікар радить робити щеплення. Маленьким дітям його роблять впродовж доби після народження. А пізніше потрібно ввести другу і третю дозу для повної серії вакцинації.

А от від гепатиту С вакцини, на жаль, немає. Щоб вберегтися від цього захворювання, потрібно застосувати контрацептиви. Під час візиту до стоматолога чи в салон краси обов’язково питайте чи стерильні інструменти. Користуйтеся тільки своєю зубною щіткою і бритвою. Голка, шприц, оглядовий набір у гінеколога обов’язково мають бут одноразовими.

І найголовніше, хоч б двічі на рік проходьте огляд у лікаря, що в жодному разі не пропустити те чи інше захворювання.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: