facebook

Паніки немає, але маски носити не вміють: медики про ситуацію з коронавірусом в Італії

Медичні працівники Італії повністю впевнені в системі охорони здоров’я країни, всупереч поширенню коронавірусу по регіонах. Людей інформують про захворювання, десь роздають маски навіть безкоштовно, проте десь — їх не дістати. Кореспондент УНН поспілкувався з італійськими лікарям і з’ясував, як самі медики ставляться до зростання захворюваності і чи змінилося щось з приходом коронавіруса.

Пише - джерело.

“В Італії про коронавірус голосно заговорили пару тижнів назад з моменту перших випадків в Римі (було два китайських туриста з температурою і кашлем). Медики на даний момент намагаються вгамувати паніку, що розігралася в народі. ЗМІ дуже популяризують проблему, чим викликають громадське занепокоєння. Неможливо дивитися телевізор: на будь-якому каналі говорять про коронаровірус. Радіо — теж. Кожна ранкова газета вважає за необхідне позначити списки хворих і статистику померлих. Недовірливі люди приходять в жах”, — розповіла Ольга Безсонова, яка працює в лікарні” Милосердя “в Тоскані.

Однак медик вважає, що країна справляється непогано і вживаються всі необхідні заходи.

“В цілому, я вважаю, що Італія справляється непогано. Вчора біля великої лікарні, волонтери роздавали перехожим набори з масками і антисептиком.

У поїздах, наприклад, кожні півгодини на моніторах нагадують правила гігієни і поведінки, вироблені ВООЗ. Є гаряча лінія для пацієнтів, які, не виходячи з дому можуть зателефонувати і їх безкоштовно проконсультують, а в разі високого ризику (виходячи із зібраної інформації), ну, наприклад, контакт з хворими або повернення з Китаю в останні 2 тижні — приїдуть додому і зроблять тампон (тест — ред.) на коронаровірус”, — додала Ольга.

Вона розповіла, що особливі заходи вживаються в італійських лікарнях, де є заражені, в інших же — все спокійно, і лікарі ходять в звичайній формі і без масок.

“У магазинах і правда полиці порожніють: люди купують продукти тривалого зберігання і не тільки (наприклад, скуповують м’ясо і заморожують). Все це робиться з побоювання загального карантину і дефіциту харчів.

У аптек зараз теж „золота пора“ — люди купують всілякі антисептики і спирт, навіть за високими цінами. Маски теж починають потихеньку зникати, при чому їх беруть без розбору, від найпростіших, до фільтрових і клапанних ”, – розповіла Ольга про те, як справляються місцеві в Тоскані і Емілія-Романья, звідки вона напередодні повернулася.

Медик нагадала, що маска — це не елемент гардеробу, який можна в будь-який момент зняти і надіти, і зазначила, що такий підхід часто практикується в Італії.

Читайте також:  ⚡️МОЗ повідомляє:

“На жаль, більшість людей їх не вміють носити.

Я часто бачу людей, які знімають маски на перекур або при вході в громадський транспорт або приміщення. Народжується питання: а навіщо ти її взагалі одягав? Потрібно пам’ятати, що звичайна марлева маска „за вуха“ має користь лише на 2 години, і після вимагає заміни, при цьому маску можна знімати, класти в кишеню і надягати знову”, — розповідає лікар.

Українець Петро Симчич, який живе і вчиться в Тоскані також підтверджує, що масок не дістати ще з січня, а якщо вони є — можуть коштувати 110 євро за одиницю. Однак в італійській медицині — впевнений.

“Італійську медицину оцінюю позитивно, лікарні в дуже хорошому стані… Також знаю, що всім допомагають оперативно. Щодо інформування, все теж добре. Інформації про хворобу і ситуацію в цілому — досить”, — розповідь Петро.

Так, в громадському транспорті — людей стільки ж, скільки і було, університет Петра працює в штатному режимі, проте багато його знайомих і одногрупники не повертаються до Тоскани. Зокрема, через те, що в багатьох регіонах рух заблоковано.

“Знаю, що багато людей скасували поїздки. Хлопець, який живе зі мною на квартирі повинен був повернутися з Калабрії (італійський регіон — ред.) ще тиждень тому, але рух там заблоковано, і він не знає, коли приїде”, — розповів він.

І якщо в Тоскані, заняття в університетах не зупиняють, то в Болоньї заняття припинені до 29 лютого включно. Про це розповіла місцевий медик Ольга Григор’єва.

“Знаю, що припинені заняття в університеті до 29 лютого включно, і студентам, які переміщаються і особливо які були в Китаї, пропонують пройти тестування крові на коронавірус”, — розповіла Ольга.

Вона впевнена в медичній системі Італії та вважає, що країна цілком готова до вірусу.

“Вважаю „поширення“ вірусу в Італії показником відкритості італійської системи охорони здоров’я і високим ступенем готовності до зустрічі з вірусом (широке поширення і доступність діагностичного тестування, телефонні гарячі лінії). З урахуванням реакції населення і брак масок і засобів для дезінфекції, зниження відвідуваності громадських місць місцевим населенням і скасування Венеціанського карнавалу (у відсутності негативної реакції населення) — інформованість на висоті”, — вважає медик, відзначаючи, що наявність великої кількості хворих, як раз наслідок активності їх виявлення і хорошої роботи системи охорони здоров’я.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: