facebook

Президент Уганди підписав закон, який передбачає смертну кару за гомосексуальність

Президент Уганди Йовері Мусевені підписав закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув’язнення за гомосексуальність, «вербування, просування та фінансування» одностатевої «діяльності».
Про це повідомили в державному офісі Уганди.

Пише - джерело.

Парламент ухвалив цей закон 21 березня. Він також передбачає смертну кару за передачу через одностатевий секс ВІЛ/СНІД. За «пропаганду» гомосексуальності в Уганді тепер ув’язнюватимуть на 20 років.

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк наприкінці березня заявив, що ухвалення парламентом Уганди законопроєкту, який запроваджує смертну кару за гомосексуальність, може «зруйнувати досягнуте за роки».

«Якщо закон буде підписаний президентом, він зробить лесбіянок, геїв і бісексуальних людей в Уганді злочинцями просто за те, що існують, за те, ким вони є. Це могло б дати карт-бланш для систематичного порушення майже всіх їхніх прав людини та служити для підбурювання людей один проти одного», — сказав Тюрк.

Крім того, документ також розкритикував Держсекретар США Ентоні Блінкен. «Закон проти гомосексуальності, ухвалений парламентом Уганди, підірве фундаментальні права людини всіх угандійців і може звести нанівець досягнення у боротьбі з ВІЛ/СНІД. Ми закликаємо уряд Уганди рішуче переглянути підхід до імплементації цього закону», — написав він у Twitter.

Читайте також:  Чоловік рік тримав дружину в туалеті

Становище ЛГБТ в Уганді

За даними The Guardian, до 2014 року в Уганді, яка є достатньо консервативною християнською країною, вже діяв подібний закон, який передбачав довічне ув’язнення за гомосексуальність.

Попередня версія закону викликала широку міжнародну критику та 1 серпня 2014 року була анульована Конституційним судом. Після скасування закону представники ЛГБТ продовжували зазнавати жорсткого осуду та навіть насилля.

Таке лише в Уганді?

За підрахунками The Guardian, у 72 країнах одностатеві стосунки караються законом. З них у 8 країнах передбачена смертна кара.

В Ірані, Судані, Саудівській Аравії та Ємені гомосексуальність досі карається смертною карою відповідно до законів шаріату. Те ж саме стосується деяких районів Сомалі та північної Нігерії. У двох інших країнах — Сирії та Іраку — смертні вироки виконують недержавні організації, зокрема «Ісламська держава».

Натомість найкраща підтримка прав ЛГБТК у Швеції та Нідерландах. За рейтингом Єврокомісії, жителі цих двох країн стверджують, що геї, лесбійки та бісексуальні люди повинні мати ті самі права, що й гетеросексуальні люди.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: