facebook

Пішов на війну – втратив зарплату: в Україні готують приємний сюрприз для мобілізованих

Нардепи зареєстрували проєкт закону, який передбачає відновлення гарантій збереження середньої зарплати працівникам в Україні, яких призвали до лав Збройних Сил.

Пише - джерело.


Про це йдеться у відповідному законопроєкті “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу та запровадження механізму державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову”.

Наразі відповідний проєкт закону вже одержано Верховною Радою, а також направлено на розгляд керівництву та Комітету.

За задумом депутатів, це допоможе стимулювати працівників йти на військову службу, а роботодавцям вони пропонують у якості компенсації за тимчасово відсутнього працівника, якому продовжуватимуть виплати середньої ЗП, знизити податки або надавати на розмір даних витрат облігації внутрішньої державної позики.

Верховна Рада 1 липня прийняла закон, за яким перестає зберігатися середня зарплата за місцем роботи працівників, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом.

Читайте також:  Одній з категорій військовозобов’язаних продовжили строк відстрочки від призову

Нардепи вважають, що це створило додаткове фінансове навантаження на підприємців під час повномасштабної війни в Україні.

“Звуження соціальних гарантій матиме негативний вплив на мотивацію мобілізованих працівників, чого зараз не можна допустити. Держава зобов’язана відновити гарантії для працівників на час призову на військову службу, а роботодавцям таких працівників, які виплачуватимуть їм середню заробітну плату, компенсувати відповідні витрати”, – зазначають автори законопроєкту.

За їхніми словами, суб’єкт господарювання на суму відповідної заборгованості матиме право зменшити свої податкові зобов’язання із загальнодержавних податків і зборів, які зараховуються до держбюджету країни, протягом воєнного стану та року після його припинення або скасування.

Крім того, в ініціативі посадовців пропонується погашати зазначену заборгованість випуском облігацій внутрішньої державної позики, умови якої визначатиме Уряд країни.

Раніше ми писали, Верховна Рада України ухвалила 1 липня проєкт закону щодо нових підстав для звільнення співробітника роботодавцем під час воєнного стану.

Нагадаємо, у Законодавстві України відбулися чергові зміни щодо звільнення з ініціативи роботодавця працівника під час війни – відтепер це можна зробити через неможливість забезпечити його роботою.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: