facebook

Встановлення чітких термінів служби для військових: у Франківську відбувся мирний пікет. ФОТО

В Івано-Франківську 8 червня відбувся мирний пікет за встановлення чітких термінів служби для українських бійців.

У ньому взяли участь приблизно 20 дружин, сестер, матерів та дітей військовослужбовців, повідомила кореспондентка Суспільного з місця події.

Пише - джерело.

На мирний пікет прийшли рідні військовослужбовців, які боронять Україну від початку повномасштабної війни. Замість плакатів вони принесли зі собою квитки на проїзд, на яких вказали дату та час відправлення — 25 лютого 2022 року, а місце призначення — лінія бойового зіткнення. У пункті про сервіс — сухий душ, вигрібна яма та щури. Вартість такого квитка — 100 тисяч гривень, навантаження, небезпека, стрес, страх, травми та неможливість бачити родину.

“Це — квитки, які наші чоловіки, сини отримали 25 лютого. Ці проїзні документи — довічні на сьогодні, термінів немає. Це — квиток в один кінець”, — каже учасниця пікету Анастасія Штурко.

Чоловік Анастасії став на захист України на початку березня 2022 року. Він служить у 128 окремій гірсько-штурмовій бригаді. Зараз воює на Запорізькому напрямку. Жінка розповідає: її чоловік перший рік повномасштабної війни провів у окопі, без ротацій та відпустки.

Разом із п’ятирічною дочкою на мирний пікет прийшла дружина військовослужбовця Леся. Жінка розповідає: брала участь майже у всіх пікетах за встановлення чітких термінів служби, які проводили в Івано-Франківську.

“Я була на одинадцятьох пікетах. Мій чоловік воює від початку повномасштабного вторгнення. Він — третій рік на війні й дуже виснажений, хоче заміни. Дитина вже третій рік без тата”, — говорить Леся.

Учасники та учасниці акції спершу скандували гасла: “Вимагаємо чітких термінів служби”, “Виснажена армія — вирок країні”, “Час міняти перших”, “На одних плечах війну не виграти”, “Кожен цивільний може стати військовим”, “Термін служби — це необхідність” на площі перед адмінбудинком, а потім вирушили вулицею Грушевського, Вагилевича до “стометрівки” та Вічевого майдану.

Читайте також:  У Болехівській територіальній громаді відновлюють вуличне освітлення

На майдані вони поставили рюкзаки, до яких причепили квитки на проїзд.

Під час перших мирних пікетів рідні вимагали демобілізації військовослужбовців після 18 місяців служби на фронті. 12 квітня 2024 року, розповідає Анастасія Штурко, на сайті президента зареєстрували петицію стосовно термінів служби для воїнів. Вона набрала 26 тисяч 284 голоси із 25 тисяч необхідних.

Це — 12 всеукраїнський мирний пікет за встановлення чітких термінів служби для військовослужбовців. Такі ж акції, окрім Івано-Франківська, проводять ще у 19 містах України.

За словами керівника сектору комунікації поліції в області Андрія Яцківа, пікет відбувся без порушень. За порядком під час заходу стежили пʼятеро поліцейських.




The post Встановлення чітких термінів служби для військових: у Франківську відбувся мирний пікет. ФОТО appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: