facebook

Першокласники не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Учні перших класів не розуміють у середньому 40% від почутого української мовою на уроках у школах. Водночас тих школярів, які не можуть зрозуміти більше половини почутого, виявилося 65%, і майже третина дітей не розуміє більше 75% матеріалу під час навчання.

Пише - джерело.

Про це повідомив засновник громадської організації “Спільномова”, яка проводила дослідження у школах Києва, Андрій Ковальов у Facebook. Дослідники припускають, що така ситуація повʼязана також із невтішними результатами українських підлітків на PISA-2022. Зокрема, 41% школярів не опанували читання з розумінням на базовому рівні.

“Отже, в середньому діти в 1 класі не розуміють 40% почутого від модератора, 65% (2/3) від усіх дітей не розуміють більше 50% почутого, 29% (майже 1/3) не розуміють більше 75% почутого. Ці результати показані на графіках – зверніть увагу на кореляцію між відсотком активного словникового запасу та відсотком розуміння почутого”, – написав Ковальов.

Читайте також:  Вчені: дистанційка сприяє погіршенню психічного здоров’я учнів

Він пояснив, що розуміння почутого є однією з основних компетентностей для початкової школи, від якої залежить ефективність навчання загалом.

Попередні дослідження, які проводила організація в садках, показали, що 85% 5-річних дітей у Києві володіють українською мовою на недостатньому рівні.

За словами Ковальова, тема мовного середовища стає дедалі більш важливою для батьків дітей під час вибору навчального закладу.

Сообщение Першокласники не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах появились сначала на NEWS TiME.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також:


Залишити відгук