facebook

Нові подробиці. Що відомо про військовий облік жінок в Україні та покарання за ухилення від нього

Невдовзі після того, як в Україні вчетверте подовжили воєнний стан та загальну мобілізацію, стало відомо як будуть визначати, хто з жінок повинен стати на військовий облік, та чи будуть вони покарані за ухилення від нього.

Пише - джерело.


Відповідна процедура має запрацювати в Україні з 1 жовтня, проте жінки, які хочуть вступити до армії на добровільній основі, можуть не чекати цієї дати.

Хто з жінок має стати на військовий облік

Навесні 2022 року з’явився оновлений список спеціальностей, володіючи якими жінки повинні стати на військовй облік. Початкова версія документу робила військовозобов’язаними майже усіх громадянок України, але згодом перелік скоротили до 14 позицій.

Перелік спеціальностей для військового обліку жінок

Пізніше виникло питання, за якими параметрами визначатимуть жінок, які повинні стати на військовий облік — за отриманою під час навчання спеціальністю чи за професією (КВЕДи у ФОПів, записи у трудовій книжці). Тривалий час представники влади не коментували це питання.

17 серпня на брифінгу народний депутат від Слуги народу, член комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, що опиратися будуть на спеціальність, вказану у дипломі: «[Військовий облік стосується] жінок, які здобули професійну освіту за відповідним фахом. Тобто це не ті, хто працює не за спеціальністю, а ті, хто має документ, що підтверджує їхній рівень кваліфікації».

Покарання для жінок за ухилення від військового обліку
Веніславський під час брифінгу пояснив, що до жінок, які зобов’язані стати на військовий облік, але оперативно цього не зроблять, одразу не будуть застосовувати жорсткі санкції, але в майбутньому при ухиленні від обліку може настати адміністративна відповідальність.

Раніше адвокатка Наталія Фещик розповіла, що для жінок, як і для чоловіків, за ухилення від військового обліку передбачена адміністративна відповідальність. Також якщо жінки не ставатимуть на військовий облік, покарання можуть отримати їх роботодавці.

Читайте також:  У Путіна є план щодо Донбасу, ЗСУ можуть його обнулити, – Сунгуровський

Після встановлення на військовий облік жінки офіційно стануть військовозобов’язаними і, як і чоловіки, втратять можливість виїжджати з України під час воєнного стану без вагомих офіційних підстав. За словами голови Міноборони Олексія Рєзнікова, до встановлення на облік жінки не є військовозобов’язаними, попри те, що за законом під час мобілізації можуть призвати усіх придатних до служби громадян віком від 18 до 60 років, незалежно від статі.

Чи будуть мобілізувати жінок під час війни в Україні
У грудні 2021 року, до початку повномасштабного вторгнення Росії, НВ розповідав, що після встановлення на військовий облік жінок можуть призвати лише у випадку, якщо буде оголошено воєнний стан. У березні 2022 року заступниця голови Міноборони Ганна Маляр заявила, що наразі необхідності мобілізувати жінок немає, але в окремих випадках їх можуть призивати за найбільш дефіцитними для Збройних Сил України та інших складових сил оборони військовими спеціальностями, такими як: медичні, зв’язку, обчислювальної техніки, радіоелектроніки, водії автотракторних (гусеничних) засобів, водолази, механіки та монтажники авіаційних машин, картографії, топогеодезії, фотограмметрії, аерофотослужби, поліграфії, кінорадіомеханіки, харчової промисловості, фінансово-економічної діяльності.

Генштаб України неодноразово наголошував, що мобілізувати жінок у ЗСУ будуть винятково на добровільній основі.

До речі, під час воєнного стану військове командування може залучати цивільних громадян (у тому числі жінок та підлітків) до виконання певних суспільно-корисних завдань.

Нагадаємо, зараз у ЗСУ служить багато жінок, які добровільно вступили до армії. Нещодавно одна з них, парамедикиня з позивним Ластівка, розповіла, чому більше не просить допомоги у державних фондів, як забезпечують жінок в армії, про ставлення до єдиної жінки у підрозділі та стосунки із чоловіком на фронті.

Дівчина служить у одному підрозділі зі своїм чоловіком (з позивним Бейкер). Раніше він ділився корисними порадами для людей, які готуються до відправки на фронт та пояснював, чому не варто спілкуватися з місцевими і для чого влітку військовим потрібен теплий одяг.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: