facebook

Міненерго спростувало черговий фейк про збільшення тарифів і “ставок дохідності”

Міненерго не ініціювало збільшення ставок прибутковості на стару базу активів для операторів систем розподілу електроенергії (обленерго) до 6%. Про це заявили у відомстві у відповідь на поширення дезінформації з боку одного зі ЗМІ, передає УНН.

Там розповіли, що сьогодні на сайті одного з інтернет-видань вийшла інформація про те, що в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець у своєму листі до прем’єр-міністра нібито просить НКРЕКП підняти “ставки прибутковості” на “стару” базу активів для операторів систем розподілу електроенергії (обленерго), збільшивши їх з 3% до 6%“.

Пише - джерело.

Проте така інформація не відповідає дійсності, наголошують у відомстві. Також там додають, що видання звернулося до Міненерго за отриманням коментаря всього за дві хвилини до публікації матеріалу, що унеможливило отримання інформації по суті від першоджерела, а відтак — допущення грубої помилки у фактажі.

Жодних цифр у листі Міненерго до прем’єр-міністра не було, зазначають у відомстві. Натомість такі пропозиції раніше лунали від Національної ради реформ та Міхеїла Саакашвілі, який пояснював, що таким чином Україна зможе знизити тарифи на підключення до електромереж.

“Реформа підключення до електромереж — це давня вимога українського бізнесу. Ми хочемо прискорити цю процедуру для нових бізнесів у три рази! Це прискорить створення нових робочих місць, збільшить податкові надходження, стимулюватиме економічне зростання. Пропонується зниження вартості приєднань до електромереж шляхом посилення інфраструктури електромереж енергорозподільчими компаніями. А також шляхом перегляду параметрів повернення інвестицій на існуючі активи в стимулюючому тарифоутворенні для електромережевих компаній. Пропонується встановити дохідність на рівні 6%. Це дозволить компаніям посилювати підстанції і в результаті перевести частину оплати за приєднання зі споживача на оператора системи розподілу. Цю реформу Офіс простих рішень та результатів готував разом з підприємцями та урядом. Коли парламент проголосує за наші пропозиції, все буде набагато швидше і дешевше. Нацрада реформ підтримала одноголосно”, — зазначали в Нацраді реформ.

Читайте також:  Тарифи на світло в Україні зростатимуть на 20-25% на рік: у Нацбанку дали прогноз

Своєю чергою Міненерго заявляє, що наполягає на впровадженні стимулюючого тарифоутворення відповідно до стратегічних цілей України та курсу, визначеного Президентом та Прем’єр-міністром, адже воно має значний вплив на позицію України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

Спрощення приєднання електроустановок замовників до електричних мереж — це одна з ключових сфер взаємодії споживачів з електроенергетичною галуззю, яка безпосередньо впливає на позицію України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business. Ключова проблема, яка значно ускладнює та здорожчує процес приєднання нових електроустановок, — зношеність мережевої інфраструктури. Через систематичне недофінансування галузі проектний ресурс вагомої частини енергогосподарства операторів систем розподілу вже вичерпано. Зношеність основних фондів по різним ОСР складає 50% — 80%.

Для ефективної модернізації електромереж і електрообладнання необхідно залучити достатній фінансовий ресурс. Це можливо шляхом впровадження ефективної системи RAB-тарифів. НКРЕКП були затверджені параметри RAB-регулювання, окремо на стару та нову базу активів в обсязі 3% і 16.7% відповідно, які не дозволяють закумулювати достатній фінансовий ресурс для вирішення накопичених роками проблем в галузі. Водночас Міненерго запропонувало варіант RAB-регулювання, яке передбачає застосування показника середньозваженої вартості залученого капіталу (WACC) відповідно до загальноприйнятої світової практики стимулюючого тарифоутворення”, — повідомили в Міненерго.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: