facebook

Скільки платять за газ в Україні та ЄС: звідки береться ціна і чому не переплачуємо

Спровокована російським “Газпромом” енергетична криза призвела до стрибка цін на блакитне паливо по всій Європі. Більше доводиться платити і українцям. Про те, чому в ЄС газ коштує в рази більше і якою може бути вартість газу українського видобутку, читайте в матеріалі OBOZREVATEL

Пише - джерело.

Українці платять за газ у рази менше, ніж у ЄС

Ціна на газ по всій Європі досягла історичних позначок. Вимушені заощаджувати навіть мешканці відносно багатих країн ЄС: порожні кімнати в будинках та квартирах закривають на зиму і не опалюють їх, котли на ніч вимикають, бо в деяких країнах діє високий нічний тариф.

Водночас в Україні, яка витрачає в рази більше газу, ніж сусідні держави зі схожим кліматом, вартість блакитного палива для населення зафіксували практично на одній із найменших позначок – менш як 8 грн за куб. Наприклад, у Польщі, залежно від постачальника, ціна варіюється від 11 до майже 15 грн за куб. В Іспанії платять понад 16 грн за кожен куб. Детальніше з тарифами в різних країнах можна ознайомитися за допомогою інфографіки.

“У нас діє шість різних тарифних планів. За рік ми платимо десь 1900 євро (4,7 тис. грн на місяць). Звичайно, економимо. Такого щоб ми ходили роздягненими у квартирі не буває. Усі спимо в теплих піжамах, по квартирі ходимо вдягненими і в капцях. Тут не заведено так, як в Україні, щоб узимку вікна відчиняли на провітрювання. Хоча тут зими м’якші”, – розповідає мешканка Алессандрії (Італія) Світлана.

Вона разом із чоловіком переїхала до Італії з Кіровограду (зараз Кропивницький) 15 років тому. До коронавірусу заробляла екскурсіями для російськомовних, для цього пройшла навчання та отримала сертифікат. А зараз Світлана працює за своєю першою освітою – вихователькою у дитячому садку. Після сплати всіх податків “на руки” отримує близько 1500 євро.

“За все треба платити. Чоловіку зуб лікували, одразу 250 євро витратили. І це ще знайомий наш український дантист. За квартиру ми виплачуємо, вона у нас в іпотеці. За місяць віддаємо 1000 євро. Ще десь 300-400 євро йде на комунальні послуги. Моєї зарплати тільки на квартиру, комунальні послуги, інтернет вистачає, а на зарплату чоловіка живемо”, – розповідає українка.

Проблеми комунальних боргів тут не буває: всі розуміють, що через борги не лише залишаться без блакитного палива, а й ризикують заплатити пеню та штрафи (різні постачальники можуть мати свої санкції).

У Бельгії сім’я з трьох осіб платить за газове опалення близько 5,2 тис. грн у невеликій двокімнатній квартирі. І це за умови жорсткої економії, утеплених будинків. Платіжка приходить раз на рік (або раз на квартал) і платити треба заздалегідь. Тобто щоб отримувати газ наступного року, за нього треба заплатити цього року. Наприкінці оплаченого періоду знімуть покази лічильника: якщо витратити менше, ніж заплатив, повернуть кошти. Якщо навпаки – треба буде доплатити.

Таким чином, багато країн вирішили для себе проблему накопичення заборгованості. І до блакитного палива тут ставляться як і до будь-якого іншого товару – спершу вибери постачальника, потім заплати, а вже потім користуйся.

“Санкції залежать від компанії. Одна з приватних водопровідних компаній у Брюсселі, наприклад, дає штраф 5 євро за перше нагадування про прострочення та 10 євро за друге нагадування”, – розповідає киянин Микита, який уже кілька років живе в Бельгії.

Іноді платежі за опалення входять у вартість оренди (для тих, хто орендує нерухомість). Ідеться не тільки про країни ЄС. І якщо невчасно заплатити, власники житла просто виселять. “Я живу в провінції Острів принца Едуарда. У всіх провінціях все по-різному абсолютно, не можна сказати “в Канаді ось так”. Як комуналку ми платимо тільки за електрику. Нам надійшов рахунок за 10 днів із 22.10 (коли ми в’їхали в квартиру) по 01.11 – ми заплатили $63.39 (майже 1700 грн. – Ред.). Із них $42.44 – це послуга підключення електрики у квартирі. За 33 кіловати ми заплатили $13″, – розповідає українка Анастасія.

Читайте також:  Померла полтавська вчителька Леся Молдавець, яка боролася з тяжкою хворобою

Завдяки чому українці платять за газ менше
У країнах ЄС не лише платять більше за комуналку, а й більше заробляють. Українці ж опинилися у складному становищі: газ за кордоном доводиться купувати за тими ж цінами, що й, наприклад, французи, при тому, що держбюджет Франції приблизно в 16 разів більший, а французькі зарплати майже в 6 разів вищі.

Українські політики часто спекулюють питанням тарифів на газ. Мовляв, Україна має дешевий газ власного видобутку і його можна продавати за ціною чи не в кілька гривень за куб. Тут часто використовують визначення “собівартості” газу. Проте не враховують величезні інвестиції у видобуток.

Якщо державне “Укргазвидобування” викачуватиме блакитне паливо і з тих свердловин, які вже є, у кращому разі обсяги блакитного палива будуть падати на 10% (або 1 млрд. кубів) щорічно. Тобто, якщо просто качати газ, то через 10 років усі родовища вичерпаються. Так робили за часів СРСР, коли Україна була одним із головних постачальників блакитного палива. І як результат, по всій країні є законсервовані свердловини. Щоб відновити видобуток, необхідно залучати сотні мільйонів інвестицій.

2019-го на той момент голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв говорив, що собівартість видобутку газу становить 2,5 долара за куб. Це приблизно 6,5 грн. Але ця цифра не охоплює податків, транспортування, виплати кредитів.

А ось Юрій Вітренко, виконуючи обов’язки міністра енергетики, на початку 2021-го говорив, що собівартість кубометра становить 2,6 грн. “Ми знаємо, і це теж не велика таємниця, що собівартість видобутку – до речі, вона виросла дуже сильно, і це теж питання до ефективності діяльності “Нафтогазу”, – приблизно 2,6 гривні. Тобто в 2-3 рази менше, ніж ціна, яку зараз платить населення. Потрібно ще врахувати тариф на передачу. Але в принципі в будь-якому разі собівартість набагато менша, ніж ринкова ціна”, – сказав він в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Але вже у вересні Вітренко як глава “Нафтогазу”, заявив, що насправді компанія витрачає на видобуток газу більше, ніж заробляє на його продажу. І це за тарифу майже 8 гривень за куб.

Ціна на газ, як і на хліб, картоплю тощо, формується виходячи з цілої низки факторів. І підрахунок собівартості видобутку без урахування інвестицій у нові свердловини можна порівняти зі спробою підрахувати вартість картоплі, оцінивши витрати на збирання врожаю.

Але на відміну від овочів, щоб отримати ще один “урожай”, недостатньо посадити картоплю. Для газу потрібно отримувати ліцензії, проводити розвідку, буріння, витрачати великі суми на устаткування. І зрештою далеко не факт, що вийде викачати ту кількість газу, на яку розраховували.

Наразі весь видобутий держкомпанією газ іде на потреби населення. Його ціна справді може бути нижчою, але тоді треба змиритися з тим фактом, що вже в найближчому майбутньому Україна взагалі не матиме власного блакитного палива. А щоб нарощувати видобуток, за це доведеться платити.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також:


Мітки: