facebook

Мін’юст пропонує змінити покарання за нетяжкі злочини. Як і для чого

Міністерство юстиції розробило законопроєкт про новий вид покарання для злочинців, які скоїли нетяжкі злочини, — пробаційний нагляд.

Пише - джерело.

“Законопроєктом ми пропонуємо запровадити новий вид покарання – пробаційний нагляд. Передбачається, що пробація застосовуватиметься і як основне, і як додаткове покарання. В першу чергу, вона розрахована на ті випадки, де наразі суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт”, – цитує пресслужба Мін’юста заступника міністра юстиції Олександра Банчука.

За його словами, таку міру покарання будуть застосовувати до тих, хто скоїв нетяжкі злочини і пробацією не будуть замінювати позбавлення волі. В якості ж додаткового покарання пробація може бути застосована, якщо суд призначив людині інший вид покарання, наприклад, виправні роботи чи штраф.

У Мін’юсті кажуть, що впровадження пробаційного періоду знизить витрати на пенітенціарну систему, оскільки один ув’язнений в тюрмі “коштує” бюджету понад 10 тисяч гривень на місяць.

“Якщо ж говорити про пробацію, то це в десять разів менші витрати – усього 900 гривень на місяць за одного пробаціонера, так як держава працює з ним на волі, а не витрачає кошти на його утримання, харчування, комунальні послуги тощо”, — зазначила заступниця очільника Мін’юсту Олена Висоцька.

Читайте також:  Олександр Шевченко передав 40 кисневих концентраторів лікарням Івано-Франківщини

Довідка. Пробація є здійсненням наглядових та соціально-виховних заходів щодо засуджених у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. Підставою для застосування наглядової пробації закон визначає відповідні судові рішення (вирок суду, ухвала суду) або акт про помилування, яким покарання у виді позбавлення або обмеження волі замінено на більш м’яке. У рамках пробації людину можуть зобов’язати влаштуватися на роботу, пройти лікування та/чи навчання.

Що відомо

  • Міністерство юстиції розробило та починає використовувати програмне забезпечення з елементами штучного інтелекту, яке буде аналізувати злочинців і визначати, чи схильні вони в майбутньому порушувати закон знову.
  • У травні міністр юстиції Малюська повідомив, що в українських слідчих ізоляторах запустили функціонування платних камер із поліпшеними умовами.
  • За кошти від платних камер у СІЗО вдалося відремонтувати вісім безкоштовних – Мін’юст.
  • Міністерство юстиції запроваджує систему рейтингування в’язниць.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: