facebook

Головний санлікар України запропонував не допускати невакцинованих дітей до школи, або відправляти на дистанційне навчання

Головий санлікар країни Ігор Кузін пропонує не допускати до школи дітей, які не мають щеплення проти основних хвороб.

Пише - джерело.

Pediatrics female doctor giving a young girl a vaccine shot in the arm

Тих, хто не має медичних протипоказів для вакцинації, але не бажає її здійснювати – відправляти на дистанційне навчання. Також пропонуює обов’язкову вакцинацію для частини дорослого населення. Про це він розповів в інтерв’ю Ліга.life.

На питання чи треба зробити вакцинацію від основних хвороб обов’язковою, лікар відповів:

“На моє переконання, так. На жаль, попри всі зусилля, останні спалахи інфекційних хвороб в Україні викликані недостатнім рівнем охоплення обов’язковими щепленнями. Останній спалах кору, складна ситуація з поліомієлітом, до того були випадки спалахів дифтерії. Всі ці випадки об’єднує те, що була сформована велика когорта невакцинованих дітей. Вони невакциновані зокрема через активне пропагування, що вакцинуватися не треба. Прикро, коли такі настрої має медик.” – зазначив він.

Кузін пропонує запровадити відповідальність для медиків за поширення направдивої інформації про вакціину.

“Я би одночасно з обов’язковою вакцинацією впроваджував відповідальність медпрацівника за поширення неправдивих відомостей про вакцинацію. А також посилював відповідальність за підробку довідок про вакцинацію. Під час останнього спалаху кору фіксували випадки видавання підроблених довідок про щеплення або фіктивні записи про те, що вакцинація була проведена. Від факту проведення вакцинації іноді залежить навіть медична тактика, коли людина захворіє. Тому ці відомості не можна підроблювати за будь-яких обставин. В електронній системі охорони здоров’я буде окремий модуль про вакцинацію, тому підробити запис стане вкрай складно. Сподіваємося, це допоможе підвищити охоплення рутинними щепленнями і дотягувати їх до рекомендованих показників.” – додав він.

Читайте також:  Жінка-водій, яка збила у п’яному угарі школяра у Вінниці, перебуває на обліку у нарколога через алкоголізм (ВІДЕО)

Про те, чи мають карати за відмову від вакцинації, Кузін відповів ствердно. Він також зазначив, що для невакцинованих дітей буде альтернатива очному навчанню – дистанційний формат.

“Я б зважав на рішення Верховного Суду щодо недопуску невакцинованих дітей до закладів освіти. І запроваджував подібні норми в законі: не допускати до закладів освіти дітей, які не вакциновані і не мають на це об’єктивних причин, абсолютних медичних протипоказів. Вони все одно можуть обирати альтернативу – дистанційний формат абощо. З дорослими складніше. У нас є частина дорослого населення, для якої вакцинація має бути обов’язковою: працівники освіти, сфери обслуговування, ми не маємо допускати їх до робочих місць без щеплення. Для всіх інших забезпечити обов’язковість доволі важко і сам процес контролю не матиме практичного сенсу. Це скоріш власний вибір людини.” – додав головний санлікар країни.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: