facebook

Діти стали частіше хворіти на коронавірус: інфекціоніст назвала причину і головні симптоми

Останнім часом в Україні на коронавірусну інфекцію все частіше заражаються діти, при цьому хвороба у деяких з них протікає в досить важких формах.

Пише - джерело.

Про причини цього розповіла дитячий інфекціоніст з Кривого Рогу з 40-річним стажем Світлана Куніцина, пише “ТСН”.

“Якщо в перший час пандемії ми – фахівці педіатричної служби раділи, що діти практично не хворіють, тобто захворюваність серед дітей була мізерно малою, і найголовніше – що летальності практично не було, то зараз ми бачимо, що дитяча захворюваність стала вище”, – зазначила вона.

За її словами, на початку епідемії вважалося, що вірус погано проникає в дитячі клітини, оскільки у дітей я є дефіцит білка, за який “чіпляється” коронавірус. Однак зараз вірус мутував і “навчився” заражати дітей.

Зростання кількості хворих на коронавірус дітей може бути пов’язаний також з тим, що в минулому році дитячі установи (дитсадки, школи і вузи) закривали на карантин, тоді як в цьому році такі заходи в основному перестали поширюватися на дошкільнят і дітей молодшої школи.

У більшості випадків діти переносять коронавірус легше, ніж дорослі. Серед симптомів, на які батькам варто звернути увагу, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.

Читайте також:  Зеленський доручив через поширення коронавірусу збільшити штрафи, обмежити роботу клубів і закрити навчальні заклади

“Основні прояви вважаються респіраторні, по типу респіраторної інфекції з ускладненням по типу пневмонії. Але і шлунково-кишковий синдром теж вважається характерним. Якщо у дорослого населення він зустрічається рідше, то у дітей набагато частіше. Іноді навіть фіксуються форми, коли респіраторний синдром взагалі відсутній , а проявляється тільки травними розладами “, – уточнила інфекціоніст.

Крім того, при коронавірус у дітей можуть проявлятися шкірно-слизові зміни: червоні щоки, виражений кон’юнктивіт, почервоніння очей і набряк повік, шкірний висип, “полуничний язик”.

Крім того, у маленьких пацієнтів з Covid-19 може розвинутися мультисистемний запальний синдром, коли уражаються багато органів і системи в організмі. Це і серце, нирки і легені, і головний мозок, центральна нервова система і дуже виражений симптом ураження судин.

Він частіше розвивається не в перші дні і пов’язаний не з самим вірусом, а з імунною відповіддю організму на його проникнення. Зустрічаються також прояви токсичного шоку – це важкий стан з лихоманкою, ураженням внутрішніх органів і можливо, тяжкими наслідками.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: