facebook

День Юрія 2023 року: коли, традиції та обряди, що категорично не можна робити у свято

День святого Георгія (Юрія) Побідоносця — одне з найшанованіших у церковному календарі свят. У народі ж його називають Юріїв день. Читайте в матеріалі ТСН.ua, що не можна робити цього дня.

Пише - джерело.

Святого Юрія: якого числа
Щорічно пам’ять святого Юрія Побідоносця віряни вшановують 6 травня. 2023 року це свято припадає на першу суботу останнього весняного місяця.

Юріїв день: історія
Часто з’являється плутанина з назвами цього свята. Дехто не розуміє, чому це водночас день святого Георгія Побідоносця і Юріїв день? Річ у тім, що ім’я Юрій пішло від імені Георгій.

У слов’ян вважалося, що Юрій (Юр, Юрай — як тоді казали) допомагає звільнити сили природи до їхнього повного розквіту. Наші предки вірили, що Юрій має спеціальні ключі, якими відчиняє двері весні і впускає у світ справжнє тепло. Саме після Юрія починається буйне цвітіння зелені, трав, квітів. Тому існувала навіть приказка: “Юрій землю відмикає”.

Коли на українські землі прийшло християнство, з’явилася історія про Георгія Побідоносця. Народився цей святий у заможній родині, яка свято вірила у Христа. Проживав у місті Бейрут. Подорослішавши, Георгій пішов служити до війська, невдовзі за свої заслуги отримав чин воєводи і старшого воєначальника. Під час військової служби він побачив несправедливе ставлення до християн. Тоді він вголос визнав себе християнином і почав проповідувати Слово Боже.

Цар поважав свого найкращого воїна, тому намагався переконати його зректися віри і перейти в язичництво. Проте Георгій відмовився. За це його піддали страшним тортурам, але навіть вони не переконали воїна змінити свою думку. Тоді з небес спустився ангел, який зцілив рани Георгія. Коли побачив цар, що воїна неможливо зламати, то наказав відрубати йому голову. Сталося це в Нікодимії 303 року.

Святого Георгія (Юрія) за духовну перемогу над царем почали називати Побідоносцем. Свято особливо шанується серед військових, хоча Георгій також вважається покровителем хліборобів і скотарів.

День святого Юрія: які звичаї та традиції існують

Наші пращури цього дня “слухали воду”. Люди для цього вирушали до найближчої криниці і прислухалися. Якщо нічого не було чути, отже, прийдешня зима буде теплою і нетривалою, а якщо чути було плюскіт, отже, будуть морози.

Цілющою вважалася на Юріїв день ранкова роса. Тому було заведено збирати її до сходу сонця і вмиватися, щоб позбутися хвороб. Молоді дівчата також використовували вранішню росу, щоб залишатися вродливими. А господарі кропили нею домашню птицю, щоб курчата плодилися.

Від дня святого Георгія Побідоносця пастухи виходили пасти тварин, а селяни засівали городи й поля. Саме 6 травня досі вважається найкращим днем для висаджування теплолюбивих огірків, адже відтепер до самої осені заморозків уже не буде.

В ніч проти 6 травня на вулицю вивішували вологий рушник. Якщо до ранку він висихав, отже, буде великий урожай огірків.

А ще на це свято було заведено ходити в гості на зварене власноруч пиво. Під час гостювання співали особливих пісень. На Закарпатті в деяких селах на день Юрія малювали хату за допомогою молодого березового гілля. Молодь влаштовувала гуляння, під час яких обливалася водою. Цього дня в Карпатах виганяють на пасовиська худобу.

Читайте також:  “ПОЧНЕТЬСЯ НЕБЕЗПЕЧНИЙ РЕТРОГРАДНИЙ МЕРКУРІЙ”: АСТРОЛОГ РОЗПОВІВ, ЩО ЧЕКАЄ КОЖНОГО В КВІТНІ

В народі існувала думка, що на свято Юрія вперше кує зозуля і навіть можна почути спів соловейка. Дівчата збиралися ввечері, щоб поворожити на наречених. Якщо ж було чути кування зозулі, то дівчина запитувала її, скільки ще залишатися в батьковій хаті. Якщо зозуля після цього припиняла кувати — отже, цього року ще заміж не вийде. Якщо ж птах продовжував кувати, рахували, скільки разів — стільки років потрібно чекати до весілля.

А ось віряни традиційно 6 травня звертаються до святого Георгіями з молитвами, просячи про хороший урожай, здоров’я, удачу, захист від бід.

Молитва на день святого Юрія
О, всехвальний, святий великомученику і чудотворцю Юрію!

Зглянься на нас скорою твоєю поміччю і вблагай Бога, хай не осудить нас, грішних, у беззаконнях наших, а простить їх нам з великої Своєї милості.

Не зневаж молінь наших, але випроси нам у Христа Бога нашого, тихе і благовгодне життя, здоров’я душевне й тілесне; і нехай не на зло обернемо блага, даровані нам з милості всещедрого Бога, а для слави святого імені Його і в прославлення сильного твого заступництва; щоб зміцнив Він державу нашу вічним миром і благословенням.

Вислухай нас, мученику Христовий, Юрію, і моли за нас неперестанно Бога, щоб з великої благодаті Його, твоєю ж допомогою і заступництвом, знайдемо милість разом з ангелами і архангелами і всіма святими праворуч правосудячого Судді стати, і Того славити з Отцем і Святим Духом нині й повсякчас, і навіки віків. Амінь.

Що не можна робити на Юріїв день

На свято Георгія Побідоносця існує кілька заборон:

не можна лихословити, лаятися, пліткувати, обмовляти інших чи бажати комусь зла;
не бажано вишивати, шити чи в’язати;
краще не користуватися гострими предметами і не торкатися вовняних ниток;
не можна брати до рук гребінці, краще їх сховати;
не варто обрізати волосся, краще перенести цю процедуру на інший день;
не можна виконувати будь-яких справ із шерстю.
Народні прикмети на весняного Юрія
Тепла роса на Юріїв день — скоро прийде справжнє літо.
Є роса вранці — добре вродить просо, а якщо на деревах іній — гречка.
Ясний і безвітряний ранок — будуть вдалими ранні посіви.
Йде сильний дощ — до великої кількості трави.
Місяць у фазі зростання і сильний вітер — така погода буде ще довго.
Тепла ніч проти 7 травня — хліб дозріє до перших морозів.
Комарі збираються у зграї — буде потепління.
Дме південний вітер — буде хороший урожай.
Береза вже повністю розпустила листя — чекайте на багатий урожай.
Чути крик ворони чи гримить під час богослужіння — буде поганий урожай.
Почути зозулю — на гроші в кишені цілий рік.
З’явилося багато хрущів — на урожайний рік.
Читайте також:

Вознесіння Господнє 2023 року: дата, історія свята, традиції та молитва

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: