facebook

Чим підживити помідори після висаджування, на стадії суцвіття та плодоношення

Для отримання доброго врожаю помідорів важливе все: і правильно вибраний час для розсади, і догляд, і підживлення. Водночас потрібно використовувати такі добрива для томатів, які будуть відповідати всім потребам рослини в певний період її розвитку.

Пише - джерело.

Пам’ятайте про обмежену кількість підживлення
Де б ви не вирощували помідори – на грядці чи у теплиці – не слід надто підживлювати рослину у бажанні отримати більший врожай. Фахівці рекомендують підживлювати помідори навіть на найбіднішому ґрунті не частіше ніж 1 раз на 14 днів. Якщо ж рослинам всього вистачає, можна навіть не вносити добрива. В ідеалі повинно вистачати “якісного” підживлення землі перед висадженням розсади. На весь період плодоношення підживлювати помідори потрібно десь 3-4 рази. Однак за потреби можна додавати додаткові процедури.

Стан рослини – кращий орієнтир для підживлювання
Якщо ви вирощуєте помідори вперше і ще не знаєте, як часто потрібно їх підживлювати, потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд кущів і те, як вони ростуть. Помідори – така рослина, яка буде чітко сигналізувати про свої проблеми на кожному етапі вегетації. Якщо розсада має нормальний вигляд, листя зеленого кольору, воно активно росте, рослина квітне, а потім швидко зав’язує плоди – тих речовин, які є в ґрунті, помідорам вистачає. А ось будь-які відхилення від норми вказують на нестачу добрив:

Хлороз, скручування та посвітління листя, дрібне листя, невеликі плоди, затримка росту – нестача азоту. А коли цієї речовини забагато, рослина буде надто сильно рости, але не плодоносити.
Листя стає фіолетовим, загортається вгору, самі помідори перестають рости – нестача фосфору.
Листя стає дрібним, зморшкуватим, його колір вигорає або стає строкатим – нестача калію.
За будь-якого стану рослини слід пам’ятати, що помідорам потрібен азот на етапі росту, а ось калій та форсфор – коли починається період цвітіння і плодоношення.

Чим підживити помідори після висаджування

Одразу після висаджування турбувати рослини не варто. В цей період рекомендовано навіть вперше полити їх лише через 7-10 днів. Так вони швидше адаптуються до нового місця і почнуть нарощувати корінці. А перше підживлення помідорів варто розпочинати не раніше ніж через 14 днів. І лише в разі, якщо не проводилая підготовка ґрунту або рослини мають слабкий вигляд.

Чим підживити помідори після висаджування? Підійдуть такі мінеральні добрива:

нітроамофоска (слабкий розчин) – на 10-15 кущів потрібно одне відро води та 1 столова ложка добрива;
розчин з самостійно змішаних добрив – сюди можна додати 15 г калійних, 25 г азотних, 40 г фосфатних добрив на одне відро води (поливати в кількості 600-700 мл на один кущик).
Також можна використовувати і біоальтернативу мінеральним добривам:

“зелене” добриво з бур’янів кропиви, кульбаби і сидератів – відро потрібно наповнити подрібненими рослинами на третину, залити водою, щільно накрити кришкою і залишити на 10 днів (після перебродження з суміші готують ферментований настій у співвідношенні 1:10);
органічні добрива + дріжджі – як підживити помідори дріжджами: пригоршня попелу, 500 г курячків або гною, 300 г молочної сироватки, 100 г дріжджів, декілька кг подрібненої кульбаби чи кропиви заливають 10 л води і настоюють 14 тижнів (потів розводять водою у співвідношенні 1:10);
курячий послід чи гній – настій гною або курячків розводять у воді (пропорція 1:10).
Також можна використовувати вже готові біодобрива, які продаються в спеціалізованих магазинах. Всі ці народні засоби можна використовувати разом з мінеральними добривами для покращення результату. Якщо ви помітили, що ріст помідорів призупинився, підживлення можна повторити через 2 тижні.

Читайте також:  Жінка “перетворила хліб на вино” і її охрестили “Ісусом”: як це їй вдалося

Чим підживити помідори в період другого суцвіття

Коли на кущах почала активно розвиватися друга китиця з квітами, помідори потребують фосфору і калію. Якщо в ґрунті цих ресурсів не вистачає, потрібно вносити добрива.

В цей період варто застосовувати такі мінеральні добрива:

подвійний суперфосфат та сульфат калію – на 10 літрів води потрібно 1 столова ложка першого та 1 чайна ложка другого (цього повинно вистачити на 10 кущів);
спеціальні мікродобрива для помідорів – тут слід уважно читати інструкцію від виробника.
Чудовою біоальтернативою мінеральним добривам можуть стати такі народні засоби:

курячий послід чи гній – на 10 літрів води;
органічні добрива + дріжджі – вам знадобиться пригоршня попелу, 500 г курячків або гною, 300 г молочної сироватки, 100 г дріжджів, декілька кг подрібненої кульбаби чи кропиви заливають 10 л води і настоюють 14 тижнів (потів розводять водою у співвідношенні 1:10);
настій із попелу – 2 склянки розвести в 10 л води та залишити на 2 доби, перед використанням потрібно процідити;
відвар із цибулевого лушпиння – на 2 л води потрібно 1 л цибулевого лушпиння, яке кип’ятять впродовж 10-15 хвилин, проціджують і розводять у відрі води;
настій із бананових шкірок – на 1 л води потрібно дрібно нарізати 2-3 шкірки, настоювати 2-3 дні;
спеціальні біодобрива – розводити за інструкцією.
Як ще підживити помідори дріжджами? Зробити дріжджову закваску. На відро теплої води візьміть 100 г сухих чи свіжих дріжджів, додайте цукор та розведіть суміш з водою після бродіння (співвідношення 1:5).

Чим підживити помідори в період появи перших плодів

Коли починають з’являтися перші плоди, потрібно подумати про останнє підживлення помідорів. Воно допоможе підвищити стресостійкість рослини, захистити її від хвороб та задовільнить потребу в мікроелементах. В цей період помідори потребують підкормки бором і магнієм.

Можна використовувати такі мінеральні добрива:

комплексна суміш добрив (наприклад, нітрофоска) – на 2 квадратних метра грядки потрібно взяти 1 столову ложку добрива і 10 л води;
калійно-фосфорна суміш – на 1 кущ візьміть 6 г добрива і 1 л води;
мікродобрива для помідорів – читайте інструкцію від виробника.
Також є і біоальтернативи, які можна використовувати на своїй грядці чи у теплиці:

розчин молока і йоду – на відро води потрібно 1 л молока і 10 крапель йоду, підживлювання позакореневе (1 л добрива на 1 кущ);
настій із чорнобривців, кульбаби, часнику та інших зелених добрив – найкраще підійдуть пряні та інсектицидні рослини.
Чим підживити помідори під час активного плодоношення і чи потрібно це робити

Підживлювати помідори в цей період потрібно лише в разі, якщо дійсно є потреба у підживленні. Тобто, коли рослинам не вистачає ресурсів з ґрунту. Також варто пам’ятати, що підживлення обов’язково зупиняють за кілька тижнів до збирання врожаю. Для підкормлення використовують ті ж засоби, що і в період початку плодоношення.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: