facebook

Чому знизилася ефективність COVID-вакцин та коли вдасться подолати вірус – відповідь лікаря

Лікарі-епідеміологи спочатку говорили, що основна мета вакцинопрофілактики – уникнути тяжкого перебігу хвороби, розповів доктор.

Пише - джерело.

Штам коронавірусу Омікрон виявили в Україні ще в грудні минулого, 2021 року. Через зовнішню і внутрішню міграцію українців у період Новорічних свят, інтенсивність поширення коронавірусу зростає, заявив у коментарі Головреду лікар-епідеміолог Сергій Кравченко, директор Інституту вакцинології та імунобіопрепаратів.

За словами доктора, “після свят захворюваність продовжує зростати, а разом з нею – і навантаження на систему охорони здоров’я”.

“Лікарі-епідеміологи спочатку говорили, що основна мета вакцинопрофілактики – уникнути тяжкого перебігу хвороби. Формування нових штамів, Омікрону і дельти, знизило ефективність вакцин, через що вакциновані хоч і хворіють, але набагато легше тих, хто зіткнувся з вірусом вперше і не має щеплення”, – повідомив Сергій Кравченко.

За його словами, наша країна та весь світ й досі перебуває в умовах пандемії.

“Оскільки епідемія коронавірусу ще не подолана, то і протиепідеміологічні заходи у вигляді карантинних обмежень напевно триватимуть в доступному для огляду майбутньому”, – зазначив лікар.

Читайте також:  До кінця року всіх повнолітніх українців вакцинують від коронавірусу, – МОЗ

Саме тому, на переконання Сергія Кравченка, ніякого спаду захворюваності немає і бути не може, а навпаки – є новий збудник, який викликає нове і малознайоме захворювання.

“Більш того, коронавірус циркулює лише другий рік – він все ще проходить період адаптації, еволюціонує і підносить сюрпризи у вигляді все нових і нових штамів. Тому, виходячи з темпів поширення штамів і вакцинації, коронавірус навряд чи вдасться повністю подолати щонайменше, до 2024 року”, – підсумував він.

Коронавірус в Україні
Нагадаємо, в Україні зафіксовано різке зростання хворих коронавірусом. Вперше за час новорічних та різдвяних свят цього року кількість нових виявлених хворих за добу перевищила 10 тисяч осіб.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, станом на ранок 13 січня 2022 коронавірус в Україні за добу виявили у 10 046 жителів країни. У тому числі захворіли 590 дітей і 255 медпрацівників.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: