facebook

“Військовий облік для жінок”: Міноборони і Генштаб хочуть скоротити список професій

Ганна Маляр, заступниця міністра оборони зробила заяву, що Генеральний штаб ЗСУ хоче скоротити перелік спеціальностей, представниці котрих повинні будуть стати на облік військовозобов’язаних.

Пише - джерело.


Як інформує “НВ”, Маляр пояснила, що, виходячи з досвіду розгортання частин ЗСУ та інших військових формувань, в Україні немає гострої необхідності збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Водночас в українській армії залишається потреба у спеціальностях та фахівцях у сферах медицини, радіотехніки і харчових технологій.

За словами заступниці міністра, Головне управління персоналу Генштабу пропонує внести такі зміни в законодавство:

скоротити список спеціальностей та/або професій, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;

запровадити добровільну постановку на військовий облік представниць спеціальностей із доопрацьованого списку;

визначити, що організація взяття жінок на облік розпочнеться не раніше ніж за місяць після закінчення особливого періоду в Україні.

Маляр пояснила, що обов’язковість військового обліку жінок з відповідними спеціальностями — це норма закону Про військовий обов’язок і військову службу, яку Міністерство оборони та Генеральний штаб не можуть змінити.

Читайте також:  Прикарпатець вигадав власне викрадення, аби повернути борг у 20 тисяч гривень

«Якщо буде змінено цю норму, Міноборони і Генштаб її виконає. Від себе ми підготували пропозиції щодо цих змін у бік добровільності, й наш варіант законопроєкту перебуває зараз на погодженні в інших міністерствах — такий порядок. Але ухвалювати рішення буде парламент», — додала вона.

Заступниця міністра також заявила, що з 2014 року жодна жінка не потрапила на фронт примусово, а лише за її згодою.

З 1 жовтня 2022 року представниці деяких професій і спеціальностей мають стати на облік. Після цього на них як на військовозобов’язаних також поширюватиметься обмеження на виїзд.

У Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року зареєстрували новий наказ із оновленим переліком спеціальностей і професій, отримавши які, жінки мають стати на облік. Цей перелік скоротили до 14 спеціальностей і семи професій.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: