facebook

Бюджет-2023: зарплати народних депутатів у наступному році стануть вищими

Бюджет-2023 ухвалено в рекордні строки. Державний кошторис наступного року – це бюджет країни, яка воює. Отже в ньому або відсутні деякі статті видатків, або їх фінансуватимуть мінімально. Парламент також не запланував у наступному році підвищення мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії. Водночас, зарплати народних депутатів стануть вищими.

Пише - джерело.


Про це свідчать цифри бюджетних видатків, закладені на фінансування Верховної Ради.

Наступного року загальна сума видатків на парламент становитиме 2,617 млрд гривень. При цьому на оновлення матеріально-технічної бази та ремонти не виділено нічого. Нардепи будуть працювати на комп’ютерах, закуплених ще в 2012 році, і в кабінетах, які капітально ремонтувалися ще за радянських часів, бідкається член фракції “Слуга народу” і бюджетного комітету Ростислав Тістик. Зараз першочергове завдання – фінансування армії, каже нардеп.

“Усі кошти, виділені на Верховну Раду, переважно призначені для оплати праці і для нарахування комунальних послуг та енергоносії на рівні 2022 року… На цей рік недофінансовано оновлення матеріально-технічної бази для роботи народних депутатів та Апарату”, – уточнив Ростислав Тістик.

Водночас безпосередньо на діяльність Верховної Ради (без апарату) піде 1,267 млрд гривень. 66,3% від цієї суми становитиме зарплата народних обранців. В абсолютних цифрах це буде 688,56 млн гривень, що на 97,85 млн більше, ніж у попередньому році.

Читайте також:  Зеленський анонсував зменшення зарплат держслужбовців

У пояснювальній записці таке підвищення пов’язують зі зростанням прожиткового мінімуму у грудні 2022 року, а також більшою сумою, яка знадобиться для компенсації нардепам невикористаних днів відпустки. Адже в наступному році збігає строк чергової каденції Верховної Ради.

Зарплати народних депутатів стануть вищими
Посадовий оклад нардепа – члена комітету наступного року становитиме 26 840 грн. Плюс сама зарплата, яка наступного року буде 53 580 грн на місяць. Для порівняння: цьогоріч посадовий оклад депутатів дорівнює 24 810 грн, а зарплата становить 49 620 грн.

Крім того, депутати підвищили і місячний фонд зарплати своїх помічників: замість цьогорічних 72 445 грн він становитиме 78 372,8 грн. До речі, така сума припадає на зарплату чотирьох помічників народного обранця.

Решта видатків, які заплановані на діяльність Верховної Ради у 2023 році, розподіляться таким чином (у розрахунку на одного нардепа):

для компенсації вартості проїзду – 7 500 грн на місяць, або 90 тис. грн на рік;
канцелярське приладдя – 1500 грн на рік;
на відрядження – 10,3 млн на всіх парламентаріїв;
на відрядження помічників – 8 тис. грн на рік;
для компенсації вартості оренди житла – 650 грн на добу на кожного нардепа;
на компенсацію витрат для організації і проведення зустрічей з виборцями – 670 грн на рік;
на міжміські і міські телефонні розмови (на 10 місяців) – 4 890 грн.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: