facebook

Звільнення зі служби в армії в умовах війни: у яких випадках це можливо

Юристи пояснили, хто серед військовослужбовців під час воєнного стану має право звільнитися зі служби в армії.

Пише - джерело.


Про це повідомляє видання Ligazakon.

Це прописано у законі “Про військовий обов’язок та військову службу” та в Положенні про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженого президентським указом від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

Військовослужбовці, яких призвали на службу під час мобілізації, та контрактники можуть звільнитися зі служби, на основі норм, які прописані у пункті другому частини четвертої статті 26 закону:

граничний вік перебування на військовій службі;
наявність постанови військово-лікарської комісії стосовно непридатності до військової служби;
набрання чинності обвинувального вироку суду, де призначене покарання: арешт, обмеження волі чи позбавлення військового звання;
сімейні обставини та інші поважні причини, у разі, якщо військові не бажають продовжувати військову службу.
Серед сімейних обставин та причин:

необхідність виховання дитини з інвалідністю, якій не виповнилося 18 років;
потреба виховання дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, має важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні хвороби, дитячий церебральний параліч, важкі розлади психіки, цукровий діабет I типу, гострі чи хронічні травми, що вимагають трансплантації органу, потребує паліативної допомоги (підтверджено документом, виданим лікарсько-консультативною комісією медзакладу), якому встановлено інвалідність;
здійснення постійного догляду за хворими дружиною чи чоловіком, дитиною, батьками (своїми чи дружини/чоловіка), що підтверджено медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії медзакладу;
наявність дружини/чоловіка з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка з інвалідністю першої – другої групи;
здійснення опіки над особою з інвалідністю, яку суд визнав недієздатною;
здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю першої групи;
потреба постійного догляду за особою з інвалідністю другої групи чи особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії медзакладу вимагає постійного нагляду, якщо нема інших осіб, які можуть робити це;
вагітність жінки, яка служить в армії;
перебування жінки, яка несе службу, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; якщо дитина потребує домашнього нагляду, як вказано у медичному висновку, до шестирічного віку.
Звільнити зі служби можуть військовослужбовців, які самотужки виховують неповнолітню дитину (дітей), та одного із подружжя, якщо обоє служать в армії та мають дитину (дітей) до 18 років.

Читайте також:  Росія 15 років готувалася до війни: Буданов розповів про перше заплановане вторгнення

Можуть розірвати контракт із ЗСУ за власним бажанням військові з-поміж іноземців, осіб без громадянства.

Військові, які несуть кадрову військову службу, можуть бути звільнені за таких підстав:

вік – у разі досягнення граничного віку перебування на службі;
стан здоров’я – на підставі постанови військово-лікарської комісії про непридатність до служби за винятком військового обліку;
на основі набрання законної сили обвинувального вироку суду, де призначене покарання у вигляді позбавлення/обмеження волі.
Під час звільнення військовий має подати рапорт, де буде вказана підстава звільнення, документи, що підтверджують його наявність.

Після написання рапорту від військового чи заяви від його родичів щодо дострокового звільнення у запас за сімейними обставинами командир військової частини повинен направити у триденний термін у територіальний центр комплектування та соцпідтримки (ТЦК та СП) за місцем проживання родини військового запит для здійснення перевірки його сімейного стану.

Керівник районного (міського) терцентру комплектування та соціальної має призначити комісію, яка перевірить у десятиденний строк сімейний стан родичів такого військового. У підсумку – має скласти акт обстеження, який потрібно подати для розгляду керівнику обласного терцентру комплектування та соцпідтримки.

Керівник ТЦК та СП у триденний термін має розглянути документи про дострокове звільнення військового із строкової служби та за наявності законних підстав направити їх командиру військової частини, де той служить.

Якщо нема законних підстав для дострокового звільнення військового із строкової служби за сімейними обставинами – керівник обласного ТЦК та СП має надати заявнику відповідь про причини відмови та повідомити командира військової частини, де служить військовий.

Військові строкової служби, які вислужили встановлені терміни, у разі потреби згідно з указом президента можуть бути затримані на військовій службі до шести місяців.

Після введення воєнного стану військові, у яких закінчився термін строкової служби, продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації, о крім випадків, вказаних у пунктах “б”, “в”, “г” 2 частини, пунктами “б” “, “в”, “г”, “г”, “д”, “е” 3 частини статті 26 закону.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: