facebook

“Золота лихоманка”: де в Карпатах можна відшукати золото. ВІДЕО

Пошук золота в Україні — новий національний спорт. Тисячі українців просто зараз шукають скарби у річках та під землею.

Журналіст ТСН Мирослав Ганущак розповів про новий спецпроєкт “Золота лихоманка”, пише Ратуша.

Пише - джерело.

Аби розуміти, що в країні є золото, потрібно зайти в будівельний магазин і спитати про спеціальний лоток для миття дорогоцінного металу. Там вам порадять, який краще брати для початківців. Щодня у магазинах по 5-6 замовлень цієї речі. Разом із лопатою такий лоток коштував у магазині 700 гривень, – каже кореспондент.

Доктор геологічних наук Мирон Ковальчук розповів, що далі пробу золота слід промивати доти, поки вона не буде звільнена від глини. На це приблизно витрачається 20 хвилин. Важкі мінерали залишилися, а легкі — спливли на поверхню.

Пан Мирон стверджує, що вполювати золото можна у карпатських річках.

Великі перспективи є з невеличкими річками — зокрема такими, як Пістинька, що на Прикарпатті, в селі Микитинці. Вирушивши туди, журналіст ТСН таки відшукав золото, однак відмивавши дві години, йому так і не пощастило дістатися до найдорогоціннішого. Місцеві переконують, що золото в Пістиньці таки мили — діди-прадіди.

Читайте також:  У Карпатах з’явився Брокенський привид (ФОТО)

Краєзнавець Федір Шандор також підтверджує, що 130 років тому Карпатами прокотилася реальна золота лихоманка. Місцеві начиталися в газетах, як у Канаді з річки Клондайк намивають тонни золота, й кинулися до своїх гірських річок.

На Закарпатті виходили угорськомовні газети, усі там знайшли золото в горах. Бідний народ просто збожеволів і почав намивати дорогоцінний метал. Ставили овечу шкуру, на кшталт руна, щоб воно затягувалось.

Золота лихоманка в цих краях тривала лише кілька місяців і закінчилася розгоном поліції. Великих скарбів, запевняє учений, так ніхто і не знайшов. Геологи констатували, що у регіоні є золотоносний пісок і гірський кришталь, великі поклади унгвариту і роданіту. Однак це дало більший пошук геології і пошуку мінералів, ніж самій золотоносній темі.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: