facebook

“Золота” бруківка в центрі Києва: людей обурив масштабний ремонт під час війни

ТСН.ua дізнавався подробиці.

Пише - джерело.

У Києві триває ремонт бруківки на вулиці Богдана Хмельницького. В соціальних мережах її вже прозвали “золотою”.

Українці пишуть, що ремонт бруківки коштує 300 мільйонів гривень, інші переконують, що він стане у 8 мільйонів доларів.

Мовляв, за ці гроші можна було б купити 1600 автомобілів для фронту. Інші обурюються, що під час війни дорожні служби просто знищують історичну бруківку.

Скільки насправді коштує заміна бруківки на вулиці Богдана Хмельницького і скільки триватиме ремонт, дізнавався сайт ТСН.ua.

Зараз рух транспорту вулицею Богдана Хмельницького обмежений – від Хрещатика до Володимирської. Вільні для проїзду лише дві смуги, тому тут величезні корки.

У скільки стане ремонт?
Як розповіли нам у комунальній корпорації “Київавтодор”, на вулиці Богдана Хмельницького були виявлені просідання бруківки та виникли колії, які утворилися від надмірної експлуатації бруківки без ремонту – просіла основа вулиці під бруківкою.

Від 50-х років минулого століття вулицю Богдана Хмельницького так масштабно ще не ремонтували.

“Вартість ремонту бруківки на вулиці Богдана Хмельницького – 12 мільйонів гривень. Все робиться власними силами, працюють робітники шляхоексплуатаційних дільниць. Навіть бордюри ми залишаємо вздовж дороги старі, аби заощадити кошти. Витрати спрямовуються виключно на ремонт основи вулиці. А сума в 300 мільйонів гривень – це чиїсь фантазії”, – пояснюють сайту ТСН.ua в КК “Київавтодор”.

Бруківку ніхто не викидатиме
Зараз уся стара бруківка оглядається робітниками, а після очищення та калібрування її повертають на мощення вулиці. Бракується лише окреме каміння, яке з очевидними дефектами.

“Головна ціль ремонту – заміна та укріплення основи вулиці, на якій лежить бруківка. Саме на це витрачаються основні кошти. Робітники вирівнюють основу вулиці, де були виявлені сильні просідання. Площа ремонтних робіт – 10 тисяч квадратних метрів: від вулиці Хрещатик до Володимирської. Робітники працюють без вихідних у дві зміни. На ділянці задіяно понад 70 працівників. Роботи плануємо завершити до кінця літа, але будемо старатися зроби все швидше”, – запевняють нас у “Київавтодорі”.

Читайте також:  Президент повідомив, де склалася найважча ситуація із енергопостачанням

Новий пішохідний перехід біля метро “Театральна”
В рамках робіт на Богдана Хмельницького буде облаштовано 7 пішохідних переходів, їх викладуть із червоно-білої бруківки типу ФЕМ (фігурний елемент мощення).

На звичайній бруківці дуже погано тримається фарба, а на ФЕМі вона буде роками. До речі, більшість переходів у Києві вимощені саме ФЕМом, бо ними їздять автомобілі. Мощення не потрібно фарбувати кілька років, витрачаючи кошти на фарбу.

“На вулиці Богдана Хмельницького з’явиться новій пішохідний перехід. Він уже створюється біля станції метро “Театральна”. Це буде дублювальний перехід над підземним переходом, яким пішоходи зможуть зручно переходити дорогу в районі вулиці Євгена Чикаленка (колишня назва – Пушкінська). Також пішохідний перехід буде біля вулиці Терещенківська. Там роблять пониження, за новими нормами, щоб було зручно людям на колісних кріслах і батькам із дитячими візками. Також біля вулиці Терещенківської заплановано трохи змістити світлофор і зливостік, щоб облаштувати зручне пониження”, – додають у комунальній корпорації.

Що відомо про бруківку на Хмельницького
В комунальній корпорації “Київавтодор” нас запевнили, що бруківка на вулиці Богдана Хмельницького не така вже й історична, як про це кажуть.

“Бруківка на вулиці Хмельницького була викладена1892 року. Вона там з’явилася разом із трамваєм, який почав того року возити пасажирів. Однак 1934 року трамвай прибрали, а бруківка залишалася. Після Другої світової війни ця бруківка вже була не в кращому стані, адже середмістя Києва страждало від пожеж і бомбардувань. Тому в 50-х роках минулого століття стару царську бруківку було замінено на радянську. До 1957 року вся бруківка була замінена”, – розповіли нам у КК “Київавтодор”.

Там додають, що за останні роки відремонтували чотири вулиці в Києві, на яких є бруківка:

Володимирський узвіз
Подільський узвіз
вулицю Грушевського
вулицю Шовковичну, на ній роботи ще тривають.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: