facebook

Загальна мобілізація: чи можуть затягнути до ТЦК відразу після вручення повістки – важливе роз’яснення

Чи мають право військкоми затримувати при врученні повістки

Пише - джерело.

Під час дії воєнного стану повістки чоловікам призовного віку можуть вручати будь-де. Адвокат та провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич розповів, чи мають право представники територіального центру комплектування (ТЦК) затримати людину під час вручення повістки, пише РБК-Україна.

За словами адвоката, представники ТЦК можуть затримувати людей лише спільно із поліцією. Мало того, якщо трапилося певне правопорушення.

У країні є так звані уповноважені особи чи патрулі. До їхнього складу входять і представники Національної поліції, і військові Національної Гвардії.

Вони можуть призначатися наказом коменданта. Комендант повинен видати наказ чи інші розпорядчі документи, де має бути зазначено, що саме можуть робити ці особи.

Читайте також:  В яких банках вже можна оплатити комуналку карткою єПідтримка

Існують дві постанови, в яких зазначено, що можуть робити ці уповноважені особи на період воєнного стану. Там згадується робота блокпостів, огляд житла та службових приміщень, а також огляд речей особи.

Маринич ще раз наголосив, що затримання можливе лише, якщо людина скоїла якийсь злочин. Якщо людина просто відмовляється отримувати повістку і при цьому поводиться нервово та агресивно, навіть така обставина навряд чи має стати підставою для затримання.

Якщо ж людину затримують без правових методів, вона радить не лише дзвонити адвокату, а й скаржитися до кількох органів одночасно.

Зокрема, можна звернутися до Державного бюро розслідувань (ДБР), а також до поліції. Якщо є відверте порушення з боку представників правоохоронних органів, слід скаржитися в різні органи.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: