facebook

За які комунальні борги житло може бути автоматично виставлено на продаж: названо умови

ТСН.ua розібрався, що чекає на українців, які матимуть великі борги з комунальних платежів. Відповідь — читайте в матеріалі.

Пише - джерело.

Депутати можуть застосувати досить жорстке покарання за накопичення великого боргу з комунальних платежів, щоб виконати умови Міжнародного валютного фонду.

Таке рішення було ухвалене в зв’язку з тим, що в Україні щороку стрімко зростають борги за комунальні послуги серед населення. Наразі на кожну родину доводиться близько 4 тисяч гривень боргу.

Яка проблема з оплатою комунальних платежів

За словами експертки з питань галузі ЖКГ, засновниці ГО “УПС Життя у моєму місті” та голови ГО “Кирилівський Гай” Кристини Ненно, штрафи зростуть, але ці зміни більше торкнуться інфляційної складової.

Українці звикли не платити за ті послуги комуналки, які практично неможливо відрізати — опалення, гаряча вода. В теплопостачальних компаніях почали нараховувати таким боржникам 3% на борг і додавати до нього інфляційну складову, яка має вигляд пені.

Згідно з законодавством, надавач послуг може почати нараховувати цю пеню в будь-який момент, якщо не отримав в зазначений термін кошти. Нарахування починається з першого робочого дня, який йде за останнім днем граничного терміну сплати комунальних послуг.

Читайте також:  Стала відома точна сума штрафів для українців за відсутність маски

При цьому загальний розмір пені для сплати не може бути вищим загальної суми боргу.

Коли будуть звертатися до суду і автоматично виставляти житло на продаж

Якщо ж споживач продовжує не платити за надані послуги, надавач має право звернутися до суду і стягнути кошти примусово. Ця процедура наразі є спрощеною. Тобто позивачеві потрібно лише показати всі необхідні документи, а суд буде відбуватися без присутності самого боржника. Боржник отримує лише судове рішення в вигляді судового наказу. І, як показує практика, його досить складно і майже неможливо оскаржити.

Якщо ж судовий наказ боржник також ігнорує, його виконанням повинні займатися державні або приватні виконавці. А вони, в свою чергу, можуть накласти арешт на рахунки боржника чи навіть його житло.

Проте, як зазначила експертка, виселяти з земельної ділянки чи житла неплатника зможуть лише в разі, коли сума боргу складатиме понад 120 тис. гривень. Тоді нерухомість автоматично виставлять на продаж.

Та навіть і в цьому випадку рано панікувати. Адже якщо це житло у боржника єдине, його не виставлятимуть на продаж задля погашення боргу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: