facebook

“З’явилася повноцінна загроза”: в Україні заборонять цілий ряд порід дерев

В Україні будуть заборонені для відтворення дерева деяких порід. Йдеться про рослини, що належать до так званих інвазійних порід, які є чужорідними для конкретного ареалу або навіть цілої країни. Отже саме такі дерева не підлягатимуть відтворенню.

Пише - джерело.

Про це йдеться в інформації, опублікованій у Facebook (https://www.facebook.com/EnvironmentalofUkraine/posts/529150195987429) Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як інформує “biz.tiday.ua”, у повідомленні, зокрема, зазначають, що при Міндовкілля створено робочу групу, яка має скласти список інвазійних порід дерев, які надалі не будуть штучно відтворюватись лісівниками.

До складу групи увійшли як чиновники із Міндовкілля, так і науковці з Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук, НУБіП України, Національного лісотехнічного університету України, представники Державного агентства лісових ресурсів України та провідні експерти природоохоронних організацій.

На сьогодні в Україні налічується від 600 до 800 інвазійних видів рослин (сюди входять не лише дерева). А загалом на сьогодні чужорідні породи рослин становлять близько 14% від усієї української флори. Однак близько 50 видів цих рослин є особливо небезпечними.

У чому небезпека інвазійних рослин?

Справа не лише в тому, що вони можуть становити безпосередню небезпеку здоров’ю людей (як, наприклад, амброзія чи борщівник). Річ у тім, що, потрапивши в чуже середовище, деякі інвазійні види починають буйно розростатись, захоплюючи дедалі більші території та знищуючи в своєму ареалі поширення аборигенні види рослин, які там проростали не одне тисячоліття. Таким чином знищується видове різноманіття, і встановлюється повна “диктатура” одного виду.

Читайте також:  Тунелі із золотом та антикваріатом у маєтку: суд виправдав ексзаступника голови Миколаївської області

“Чужорідні інвазійні види дерев здатні змінити або знищити цілі екосистеми, витіснити місцеві види дикої флори”, – пишуть у повідомленні Міндовкілля.

В Україні потраплять під заборону деякі породи дерев: стала відома загроза, яку вони несуть

До інвазійних порід дерев в Україні, зокрема, входять (ви не повірите!) дуб червоний, американський клен, біла акація та інші популярні породи.

Що треба знатиЗміни до Правил відтворення лісів не означають знищення дерев інвазійних порід! Там, де вони вже є і міцно закріпилися, ніхто їх не зрубуватиме і не викорчовуватиме. Але при штучному відтворенні лісів і створенні нових лісових насаджень лісівники вже не матимуть права висаджувати ці породи, які увійдуть до списку.

Отже, таким чином Міндовкілля намагається зупинити засилля інвазійних порід, які поступово можуть витіснити усіх прадавніх зелених “господарів” українських лісів.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: