facebook

Як зекономити: Українцям радять починати купувати продукти «спільно з сусідами» (ФОТО)

А також – кидати палити, пити та їсти солодке

Пише - джерело.

Як пишуть українські видання, світ знову сколихнула економічна криза, ймовірно куди сильніша, ніж у 2008 році.

Свою лепту ще й вносять пандемія, локдауни та карантин. Відбуваються постійні збої ланцюгів постачання. Ціни на величезну кількість товарів невпинно ростуть.

Що робити українцям, аби вижити у кризових умовах та зекономити свої здебільшого незначні заощадження?

Пропонуються такі варіанти:

 

Купуємо продукти разом, розбираємо шафи… і біжимо на грядки
Кандидат економічних наук, доцентка кафедри фінансів КНЕУ імені Вадима Гетьмана Тетяна Жибер радить у такий зайнятись оптимізацією свого побуту.

До прикладу, варто домовитись з сусідами про гуртову закупівлю продуктів. Так кожен економить на доставці та цінах.
Наступне — оптимізація продуктів. Тобто підбір продуктів, з яких можна зробити кілька страв.
«Наприклад, зі шматка мяса і картоплі з капустою можна зробити суп, рагу та тюфтельки», – резюмує Тетяна Жибер.

Далі варто заглянути у свої шафи та добре перебрати речі. Так ви можете або продати непотрібний одяг, або обміняти його на потрібний. Це ж саме можна зробити з усім, що ви маєте.
«Важливо обмінюватись послугами, а не грошима». Організуйте бартер послуг із сусідами. Ви можете запропонувати те, що вмієте в обмін на те, що вам необхідно зробити вдома.
І найефективніше — поїхати у село за першої ж можливості та зайнятися городництвом.

Також доцентка радить переглянути своє дозвілля: економія електроенергії гарно компенсується прогулянками на свіжому повітрі.

До речі, щодо «світла»
Антон Ковалишин, керівник відділу комунікацій постачальника електроенергії YASNO також підготував низку порад щодо економії.

«У зв’язку з тим, що в період карантину люди більше перебувають вдома, відповідно споживання електроенергії змістилося з офісів і промисловості в житловий сектор. Люди частіше вмикають світло, готують їжу, прибирають, працюють за комп’ютерами з дому», – констатує він.

Можна заощадити витрати на електроенергію до 50% за допомогою комплексного енергоефективного підходу:

Читайте також:  “Господь забирає кращих”: помер відомий українець

Встановити двозонний лічильник електроенергії – він дозволяє платити за «нічним» тарифом в 2 рази менше за електроенергію, спожиту з 23:00 до 07:00.
За допомогою вбудованих в електроприлади таймерів або з розумною розеткою з цифровим таймером або функцією управління через Wi-Fi можна налаштувати роботу електроприладів в години з пільговим тарифом – бойлери, кондиціонери, обігрівачі, зарядка ноутбуків і смартфонів. Холодильник і так працює цілодобово.
Замінити старі лампи розжарювання на LED-лампи, які споживають до 10 разів менше електроенергії, а світять яскравіше.
Використовувати екофункції електроприладів, які дозволяють на 15-25% зменшити витрату електроприладів.
Впроваджувати енергоощадні звички – вчасно вимикати світло за собою, витягувати з розеток прилади, якими не користуєтеся, не залишати техніку включеною на ніч, наливати в електрочайник стільки води, скільки необхідно випити за раз.
Контролюйте свої витрати – вчасно передавайте показники лічильників за електроенергію, щоб платити за фактично спожиті кіловат-години, а не розраховані за середніми показниками.
Не накопичуйте заборгованість за світло та інші види енергоресурсів і комунальних платежів. Якщо платити за світло наперед – це дозволяє чіткіше спланувати витрати.

Прості істини
Гарно підмітив Олег Лиховид (радник у Торгово-промисловій палаті України), що найбільший урок карантину — вчитись економити гроші у більш-менш ситі дні, щоб у голодні не довелось бідувати.

«Очевидно, через карантин мали зникнути посиденьки з друзями за кавою чи з чимось міцнішими, які теж грошей не додавали.

Туди ж і власні розваги, клуби та спортзали. Спортом можна займатися і вдома, використовуючи масу свого тіла.

Навіть є книга «Фітнес в одиночній камері» Чарльза Бронсона, який не один рік у такій камері й просидів», – коментує Олег Лиховид.

Сигарети, алкоголь, солодощі

Це один із найбільших резервів економії

«Для багатьох це важко. Значно важче, ніж скаржитися на дефіцит коштів. Саме тут пролягає межа, що розділяє бідних і багатих.

Якщо почати вдумливо ставитися до своїх видатків, кожен побачить, як мало потрібно для життєдіяльності і дуже здивується, куди до цього дівались зароблені гроші».

 

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: