facebook

Як не отруїтися грибами: поради від прикарпатських рятувальників

У період грибного сезону трапляються випадки отруєння людей грибами. В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10 – 15 становлять реальну небезпеку для життя.

Про це інформує Фіртка з посиланням на Управління ДСНС в області.

Пише - джерело.

Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло може призвести до отруєння із смертельними наслідками декількох людей.

Найчастіше смертельні випадки пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки.

Прикарпатські рятувальники зібрали низку порад, як не опиниться на лікарняному ліжку після вживання грибів.

При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань та досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватися основних правил, щоб запобігти випадкових помилок, які можуть призвести до отруєння. Необхідно завжди пам’ятати:

Збирайте у лісі тільки ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні. Гриби, яких ви не знаєте чи в яких ви невпевнені, ніколи не вживайте в їжу. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.

Треба знати, що гриби це свого роду іграшки, небезпечні для життя, тому поводитися з ними потрібно дуже обережно, адже на кону стоїть власне життя.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають двійників).
Читайте також:  Лікарі розповіли, кому можна і кому категорично заборонено їсти банани

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

– якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;

– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

– ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

– “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

“Запам’ятайте! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім, дотримуватись правил, а це в свою чергу допоможе уникнути небезпеки для вашого здоров’я!”, – застерігають рятувальники.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: