facebook

Як на Прикарпатті збирають лавандовий мед (ФОТО)

Коли бджоли носять нектар із лаванди, то її запах витає по всій пасіці, розповідає прикарпатський бджоляр Іван Коцаба. Його пасіка на сто бджолосімей знаходиться у селі Коршів Коломийського району. На ній він збирає лікувальний лавандовий мед, який має зеленуватий відтінок.

Пише - джерело.

“По-перше, моя дружина дуже любить лаванду. Колись, давним-давно, вона була у Криму і там бачила лаванду. І багато років ми думали, що вона у нашій місцевості не росте. І коли почали займатися бджолами, то вичитали, що лавандовий мед дуже корисний, і лаванда є хороший медодай”, – каже пасічник Іван Коцаба.

Саджанці англійської вузьколистої лаванди висадили два роки тому. Зараз у родини є близько 4,5 тисяч кущів на 20-ти сотих землі. Щороку площу насаджень збільшують, пише Західний кур’єр з посиланням на Суспільне.

Читайте також:  На фронті загинув воїн з Березівки Руслан Римик

“Взагалі цвіте від двох до трьох тижнів, але як проходить стрижка, тоді вона восени, десь у серпні, починає ще раз цвісти, набагато менше, напевно, на 50% але ще цвіте до самих морозів”, – розповідає дружина Івана, пасічниця Анна Коцаба.

Лаванда – багаторічна рослина, яка росте до 15-ти років. У перші два роки вона найбільше потребує догляду, а з третього починає цвісти на повну силу.

“Ми не зможемо взяти у нашій місцевості абсолютно стовідсотковий лавандовий мед. Він буде міксом з іншими квітами, бо і лаванда цвіте, і липа цвіте. Бджоли на різні квіти сідають, збираючи мед, але нотки лаванди точно будуть присутні”, – каже бджоляр Іван Коцаба.

Лаванда – антисептичний і заспокійливий засіб. Мед із неї корисно вживати для посилення імунітету, особливо людям, які мають астму чи інші хвороби органів дихання.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: